Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
JP

Souhlasím s názorem, že Češi rozhodně nejsou rasisté v pravém slova smyslu, naopak myslím, že jsou vůči cizincům mnohem vstřícnější než většina evropských národů. Určitě je tu na místě poukázat na diametrální rozdíly ve vztahu k Židům mezi Čechy a Poláky. Spousta lidí tvrdí, že Češi jsou poťouchlí, zlomyslní, závistiví lidé kterým hrdost na svůj národ a kořeny nic neříká. Já si naopak myslím, že Češi jsou velice hrdí na to, kým jsou, ovšem mnozí o tom ani netuší. Tato hrdost se totiž projevuje extrémní citlivostí a nechutí k jakýmkoli novotám, které narušují český způsob života. Cizince akceptují jen tehdy, když oni se přizpůsobí jejich způsobu života. Viz kontrast ve vztahu k Větnamcům, Židům, nebo třeba i k Rusům a na druhé straně k Romům. Co si cizinci dělají mezi sebou, to je Čechům většinou šuma fuk, ale jen pokud to nezasahuje do jejich způsobu života.  A každý, kdo se snaží Čechy mentorovat, či jinak nutit ke změně tohoto obecného pohledu, dřív nebo později tvrdě narazí. Pokud se cizí etnikum odmítne přizpůsobit, Češi se vůči němu zatvrdí a všechny příslušníky tohoto etnika pak hází do jednoho pytle opovržení. U Romů je toto odsouzení o to jednodušší, že oni sami až na čestné vyjímky, se o jakékoliv přizpůsobení nejen že nesnaží, ale ostentativně jej odmítají, a jejich organizace se omezují na to, že stejně obecně obviňují majoritu z rasismu. To se ovšem samozřejmě míjí účinkem a jediný efekt, který tento postup přináší je ten, že se majorita proti Romům stále víc a víc radikalizuje a popřává sluchu lidem hlásajícím hesla jako Čechy Čechům, a podobně.  Je jen jediná cesta ven, a to ta, že bude platit jeden zákon pro všechny, jehož dodržování bude tvrdě vymáháno a nebudou se připouštět žádné vyjímky, a už vůbec ne z důvodu příslušnosti k etnické menšině, a hlavně z oficiálních dokumentů zmizí slova jako Češi Rusové a Romové, ale budou pouze OBČANÉ. Každý má svobodu volby, buď být občanem a respektovat zákony této země, anebo odtud odejít.

25 2
možnosti
ZK

"Tato hrdost se totiž projevuje extrémní citlivostí a nechutí k jakýmkoli novotám, které narušují český způsob života."

Řekl bych, že toto vystihuje úplně všechno...R^

0 0
možnosti
MM

M55a22r22e13k 10M40a86n54n

10. 6. 2013 12:24

"Smutné na tom je, že kdyby rodina byla "bílá", žádný takovýhle humbuk by se vůbec nestrhl" - jak tohle víte autorko? jak víte, že nejde jen o obyčejnou závist? já jsem naopak přesvědčený, že by stejná část lidí řvala i kdyby šlo o česká paterčata. dělat z toho záležitost rasismu, jaksi navíc, jakoby sám fakt závisti nestačil, je projevem, jak vy byste napsala, "civilizovaného" multikulturalismu.

4 2
možnosti
MK

"V civilizovaných multikulturních společnostech by to byl důvod k velké radosti a oslavám"

To jste myslela třeba oslavy co byly nedávno ve Stockholmu? 

Mě tyhle kecy, že češi jsou rasisti dokážou dost vytočit.. Spíš realisti.. Země jako Francie, Británie nebo to Švédsko budou mít s multikulti zachvíli takový problémy, že neochota čechů platit na nemakačenka proti tomu bude pohádka..

18 2
možnosti
LS

jojo... Civilizované multikulturní společnosti jsou jediný důvod, proč jsem nemohla dát karmu. Protože to mě srazilo ze židle. A já myslela, že vzhledem k událostem posledních let, tito idealisté už snad ani neexistují. Maximálně politici, kteří se bojí (ano, bojí se - jakýkoliv zásah znamená například ve Švédsku nebo Francii týdny nepokojů, stovky zapálených aut, dokonce povražděné domácí) + paraziti z tzv. "lidskoprávních organizací", kteří tomu sami nevěří, ale žijí z toho. A vono ne...

7 2
možnosti
RH

Souhlas. Na jednu stranu, rasista pravděpodobně jsem - když vidím partu cikánů v tramvaji, strčím ruku do kapsy a držím si peněženku, i když o nich vůbec nic nevím. Jsem ohleduplný rasista - snažím se to dělat nenápadně, abych je neurazil, pro případ, že by to byla slušná parta... nebo aspoň parta, co nekrade :) Nebudu ale ignorovat osobní zkušenosti i statistiky jen abych byl zcela korektní.

Což se celé dá vztáhnout i na tento případ. Nejsem sice bez předsudků, ale proč je vyjadřovat a zbytečně tak veřejně urážet a škatulkovat lidi, o kterých nic nevím, a kteří jsou navíc v emocionálně zcela vypjaté situaci? A dělat exemplární případ z něčeho, co ještě žádný případ není (a třeba ani nebude)?

15 1
možnosti

"V civilizovaných multikulturních společnostech by to byl důvod k velké radosti a oslavám"

Ja tedy absolutne netusim, proc by mela byt takova udalost duvod k velke radosti a oslavam. To jen tak naokraj, se zbytek muzu souhlasit :)

5 3
možnosti
LS

Já myslím, že u Čechů nejde o čistý rasismus jako rasismus, tedy nadřazenost své rasy (imho, Romové jsou taky indoevropané), většině Čechů je nějaká rasa ukradená (jako spousta dalších věcí).

Pochybuju, že většina z nich přejde na druhý chodník, když jde oproti černošský studentník, turecký prodavač kebabů se svou ošátkovanou manželkou, ortodoxní židi, nebo nedejbože vietnamské děti (imho, s velkou pravděpodobností nejlepší študenti na svých školách). Pochybuju, že většině by vadilo, kdyby vedle nich žili tito lidé (oproti tomu třeba vztah Poláci X Židé apod - Češi nejsou nijak extra politicky ani nábožensky vyhraněni, právě narozdíl od jiných národů).

Takže se domnívám, že v tomhle případě jde o to, co odborníci označují jako tzv. anticiganismus. Není to věc hezká. Je to zevšeobecňující. A to je ošklivé. Je ošklivé, že to vzniklo. Ale proč? Položili jste si někdo tu otázku?

Každopádně, paterčatám všechno nejlepší, hlavně z příspěvku "ženy", že část z nich se neměla narodit, se mi udělalo šoufl. Odporní někdy umí být lidé.

26 0
možnosti
DU

D62a57v39i51d 81U36r48b76a44n

10. 6. 2013 11:28

"Proc to vzniklo"..to je zajimava otazka.. medialni stvanice? nutnost mit nejakou mensinu na ktere se da vybit zlost? hledani vinika za nase "stradani"? kompenzacni snaha ovladanych, zkusit taky nekoho "ovladat" nebo mu alespon zneprijemnit zivot? hledani soudrznosti spolecnosti a jeji zobrazeni "my jsme bilí, vy jste hnedi"?... (omlouvam se za absenci diakritiky)

2 9
možnosti
JC

J77i29r34k53a 58C23h75i28p

10. 6. 2013 0:11

Preji patercatum hodne zdravi, rodicum mnoho trpelivosti a pevnych nervu, deti jsou deti:)

Dal bych chtel rodicum pripomenout, ze maji povinnost se o deti starat, jak zminila autorka, z toho mi i vypliva, ze se z nich stanou radni obcane CR, kteri krome povinne skolni dochazky, budou plnit i ostatni kriteria nasi spolecnosti. To stejne preji i dalsim narozenym Romum.

Myslim si, ze stat tvoril od veku veku narod, stehoval se, bojoval za svoje prava, kulturu, tradice, uzemi atd. Toleroval na svych uzemi jen ty co chtel. Nalady "bilych" obcanu CR jsou myslim si naprosto prirozene a autorka a zadny zakonodarce by se nad tim nemel pozastavovat.

Jsem za to, ze by si problemy meli resit lidi mezi sebou sami nikoli autority... nemam tim namysli hned zacit vrazdit a hazet zapalne lahve a vytrvaret pruvody holohlavych, ale sousedi pokud se neshodnou, by si meli dat proste do drzky, nastavit pravidla, aby spolu vychazeli, a pokud to nepujde, tak si dat zase do drzky a tak dokola, dokud se vzajemne nevychovaji, nebo proste jeden neprizpusobivy odejde...

Neznam a myslim, ze nikdo nezna historii Romu, ale z meho pohledu jsou to Indove, kdo vi jak funguji kasty, tak pochopi. Myslim, ze Romove nebyli zadna kasta, to znamena, ze nemohli nikdy nic nemeli nikdy nic a kdo vi kolik let na uzemi indie  a okoli ciste prezivali, nemohli se snad ani rozmnozovat. kolik stovek, tisicu, milionu let se dedi ne nechtit, ale nemoci zit ve spolecnosti, pracovat... vzdyt se jen podivejme jak zije 3 kasta ted, co muze mit, co muze delat v soucasnosti a kdyz romove nebyli ani kasta??? myslim ze byli v zajimave situaci, ale neni to omluva, spise je to k zamysleni, kde se tady vzali, jak zili a proc jsou takovi jaci jsou.  Je to cele tezka otazka, a myslim ze politici a justice ani EU, OSN to rozhodne nevyresi... musime to vyresit my narody zijici spolu.. jak? rozhodne ne baseballkou a skutecne jak? nevim, Romove jsou lidi.... jsou to zivocichove jako my, opice, mysi, mravenci a maji pravo zit.

0 0
možnosti
JC

J90i73r88k53a 58C90h42i80p

10. 6. 2013 0:12

ted se divam, ze mi ten pravopis ujel  vyplyva a tak.. no... snad rejpalove prominou

1 1
možnosti
PN

Nedá mi to, prostě mi to nedá: rasisti všech barev pleti (a všichni, kteří na plivou na slušnou cikánskou rodinu, která je z vůle přírody, či Boží - jak kdo chce, obdařena paterčaty) - polibte mi pr... šos!!! Rv A autorce R^

5 11
možnosti
HP

No vynášet soudy, zda slušná je nebo ne mi přijde trošku přehnané...

7 2
možnosti
  • Počet článků 76
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 7773x
Jako překladatelka denně převádím myšlenky jiných lidí, tak mám občas chuť napsat něco sama. Snad vás moje slova pobaví, dojmou nebo přivedou k zamyšlení.

Seznam rubrik