Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
JL

jirka1965

22. 2. 2012 14:18
Re: Pro třešen

Jenže ta rudoška Vám bude předhazovat články z novin. Vy to nevíte, že v novinách mají vždycky pravdu?

4 0
možnosti

jarinka

22. 2. 2012 13:53
Můj táta neměl rád

komunisty, ale církev přímo nesnášel. Kvůli některým příbuzným, kteří se neustále křižovali a kárali jiné členy rodiny, že žijí bez boha, nechodí do kostela apod. Měla jsem tetu, která byla hrozně pobožná a i mě jako desetiletou nutila DENNĚ modlit se v kostele a zpívat jakési nepochopitelné zpěvy. Jako dítě jsem si myslela, že věřící v boha jsou nějací výjimeční a lepší lidé, naštěstí mě otec vedl pak jiným směrem.

2 0
možnosti
D

dovolilbychsipodotknouti

22. 2. 2012 13:57
Re: Můj táta neměl rád

kam vás až dovedl je tady vidět. Musel to být rozený vůdce!

5 0
možnosti
U

Ulator

22. 2. 2012 13:52
JInak k odpůrcům vydání majetku

Zástupci církví a náboženských společností a správci

církevního majetku sestaví soupis veškerého movitého a nemovitého

jmění a majetkových práv církví a náboženských společností, jejich

složek, komunit, ústavů, nadací, kostelů, obročí a fondů a

předloží jej do tří měsíců od počátku účinnosti tohoto zákona

1 0
možnosti
U

Ulator

22. 2. 2012 13:53
Re: JInak k odpůrcům vydání majetku

Státnímu úřadu pro věci církevní. Podrobnosti stanoví Státní úřad

pro věci církevní.

Takže minimálně od roku 1949 existuje soupis tohoto majetku.

0 0
možnosti
MH

Martin_CT

22. 2. 2012 13:52
Křesťané v České rep. a křesťané v republikách islámských

Milí odpůrci vrácení majetku! Považte že podezírat katolickou nebo jinou křesťanskou církev z mocenských ambicí, proti-státní činnosti a lakomství zůstává oblíbeným sportem hlavně v primitivných společnostech. Skutečně si myslíte že řadovému občanu z těch "zestátněných" majetků něco káplo? Klasifikovat vlastnické právo podle druhu vlastníka vede vždy k občanství několika tříd - viz postavení dhimmi křesťanů v islámském světě. Pokud si to demokratická většina v CR přeje fajn - ale nejdříve ať opraví ústavu. Vzorem mohou být Norimberské zákony nebo sharia.

Martin Horský

4 0
možnosti
D

dejwyd

22. 2. 2012 13:45
+++

Pozoruhodně vyrovnaný článek. Odkaz na ministerstvo kultury, Poukaz na právo i na podstatu věci - že církev prostě nemá důvod majetek prohospodařit. Taktní upozornění na tu hloupou závist typu "mě nic nedají a černoprdelníkům se něco dává, fujfuj". Morální stránka věci - že leccos (například hospice) budou v církevní správě fungovat z principu lépe. Nadchnul mne i argument o "nákladech uslé příležitosti" - tedy co tak asi stojí zablokovaný majetek, který chátrá. Doplnil bych jen jedno, i když tuším, že jistou část diskutérů nadzvednu - ze strany církví šlo o tak velkorysou "restituční tečku", že být to soukromá firma, museli by jít představitelé k soudu za to, že nedostatečně hájili "svěřený majetek".

Tleskám Vám, kéž by takovýchto článků k jakékoliv problematice bylo víc. :-)R^

5 0
možnosti
KS

Equus

22. 2. 2012 13:46
Re: +++

R^

2 0
možnosti
TJ

třešeň japonská

22. 2. 2012 13:40
Nerada platím, když nevím, co, kolik a proč.

Pan Kalousek mi předložil pouze bianco šek bez přílohy. Jen hlupák by proti tomu nebrojil. Rv

3 0
možnosti
MD

Margot27

22. 2. 2012 13:43
Re: Nerada platím, když nevím, co, kolik a proč.

Tak si pročtěte ty materiály z ministerstva kultury. Nejsou tak složité. Tam zjistíte, jak se určuje, který majetek se vydá, jakým způsobem byl ohodnocen a tak. Jen hlupák brojí a neví, proti čemu ;-)

2 0
možnosti
J

jarno3

22. 2. 2012 13:30
A jéje!!!

Zase jedna, co hodlá na bližních páchat dobro, ať to stojí, co stojí. Jen ty argumenty nějak pokulhávají. Když už dámo ukazujete ty zlé komunisty, jak zdevastovali kostely a fary, pak kapitálisti nám tady rozvrátili celé hospodářství. Zlikvidovali prosperující podniky, na trosky závodů není o nic veselejší pohled, než na oprýskané kostely. Papouškování  frází o lepších církevních hospodářích hraničí s naivitou, stejně jako naivní víra o nějakém "přínosu". Pisatelka vůbec nechápe, nebo je jí jedno, že se vydává i  majetek, který církev nikdy nevlastnila, pouze na základě jejích nestydatých, ničím neodůvodněných požadavků. Další bláboly  není třeba ani komentovat. Jen věřím, že zbožné přání pisatelky, ať lidi sklapnou kufry, zůstane nevyslyšeno. Naivních hlupáků jejího ražení už naštěstí v tomhle národě  už moc není. Rv

4 0
možnosti
MD

Margot27

22. 2. 2012 13:36
Re: A jéje!!!

Á, odpolední směna dorazila. Už mě před vámi varovali ;-D

4 0
možnosti
H

hafusak2

22. 2. 2012 13:24
Myslíte to sice dobře, ale má to slabiny:

To, že církev měla dříve nemocnice, školy, matriky atd, je sice fakt, ale státy /nejen ten náš/ si dokáží všechny tyto služby zajistit samy i bez církve. Zjevně Vám také uniklo, že naprostá většina obdivovaných církevních staveb byla postavena ještě před rokem 1848, tj za dob trvání robotní povinnosti. Jak krásně se to potom staví, když máte materiál i pracovní síly zadarmo a karabáč na hřbetě jim pomáhá k patřičné pracovní výkonnosti. Rovněž jste pominula dvojí zdanění obyčejných lidí, jednou od světské vrchnosti a podruhé od církve. To, že k farám patřila i hospodářství je fakt, ale třeba ještě můj nebožtík dědeček měl problémy s církví, neboť tam odmítal chodit dělat a bránil i babičce, takže každou neděli to společně s ostatními stejně smýšlejícími "schytal" z kazatelny, naopak ti, kteří byli "aktivní a iniciativní" byli chváleni a bylo jim žehnáno.

Vidíte tu církev až moc přes růžové brýle.

5 0
možnosti
JO

31pryc

22. 2. 2012 13:27
Re: Myslíte to sice dobře, ale má to slabiny:

A tu první větu myslíte opravdu vážně? Skutečně náš stát všechny tyto služby zajišťuje sám v dostatečné míře? Proč potom lidé prskají a nadávají na zdravotnictví, na školství, na sociální systém? 8-o

4 0
možnosti

pakoss

22. 2. 2012 13:06
No co Vereš.....??

Že by už konečně zase sepsal nějaký pamflet? ;-DRv

1 0
možnosti
U

Ulator

22. 2. 2012 13:07
Re: No co Vereš.....??

S Verešem to je špatný. Něco jsem slyšel, že se dal na pokání a listuje si každý den v Bibli Svaté.

1 0
možnosti
JO

31pryc

22. 2. 2012 12:49
Vyhlašuji soutěž!!!

Kdo první správně uhádne, kolik odmítavých článků na téma církevní restituce bude na blogu idnes uveřejněno dnes, t.j. 22.2.2012 v čase 13:00 až 22:00 má u mě pivo (0,5l piva) dle vlastního výběru (značky a stupňovitosti) - berte to jako skutečný, veřejný příslib.

Myslím, že někteří již brousí své klávesnice a ostrovtip (zkušenost z toho, když se objevil slušný, bez emocí, lží a propagandistických nesmyslů napsaný článek, okamžitě se vyrojjila plejáda protičlánků) ;-D

1 0
možnosti
P

pesimistafurt

22. 2. 2012 12:51
Re: Vyhlašuji soutěž!!!

nemám přehled, nejsem zde denně, ale restituce tady prozatím podpořily dva články (od vánoc);

0 0
možnosti
  • Počet článků 76
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 7773x
Jako překladatelka denně převádím myšlenky jiných lidí, tak mám občas chuť napsat něco sama. Snad vás moje slova pobaví, dojmou nebo přivedou k zamyšlení.

Seznam rubrik