Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
A

Alergik71

21. 7. 2010 10:49
:)))))

1) Křesťané už s muslimy bojují. Stejně jako ostatní náboženství o své ovečky... Pravda je, že muslimové mají výhodu, neboť v mnoha muslimských zemích neproběhla odluka státu od církve a tak mají státní podporu.

2) Církev vyhrála boj proti muslimům (překvapivé spojení katolíků a protestantů8-o)? Nebo evropské státy se ubránili "Turkům"?

3) Evropané dali světu rasismus? Jen tuto vlastnost pojmenovali...

4) Pro souboj víry je potřeba lidí, kteří věří. Abych věřil nepotřebuji cirkev a pokud ji potřebuji chci aby byla "nejlepší" protože ona by měla být zárukou (oporou) přinejmenším v otázkách víry a mravů...

0 0
možnosti
RJH

Rob J.H.

21. 7. 2010 9:28
každou větu...

...bych s radostí tesal do mramoru :) Tahle odpověď se Vám moc povedla, u pana Polaneckého mě taky naštvala ta povrchnost a místy úplné nesmysly. Že to nažene karmu, to už tak u nás bývá - vcelku rád si podiskutuju s rozumným a vzdělaným ateistou, ale takových je v Čechách málo, obvykle se debata omezí na ty formulky, které diktovala do sešitů soudružka učitelka. Karma velekarma R^

0 0
možnosti
MD

Margot27

21. 7. 2010 9:37
Re: každou větu...

Díky. Do církve si kdekdo kopne, ale na druhou stranu mají všichni jasnou představu, jak by měla vypadat, co by měla dělat, jak by se měla chovat :-)

0 0
možnosti
PB

belansky

21. 7. 2010 9:06
dostal jsem mejl

Včera jsem dostal mejl. "Že potřebuje boha a víru slaboch a jednoduchý člověk, to chápu. Ale jak té konině může věřit vědec, doktor, to mi nejde do hlavy..." Mne věda naopak přesvědčila, že za vším je vůle, plán. Že "KDOSI" od Velkého třesku směřoval k nám, k člověku. Pak jsem dostal první "Kraličku" a četl. Tam a zpět. Mockrát. Už nikdy nebyl můj život stejný, jako předtím. Mnohé jsem nechápal, mnohému nerozuměl. Našel jsem společenství, které vědělo víc. UVĚŘIL. A ono to fungovalo. Život nebyl od toho dne snazší a jednodušší. Byl jiný. Jsem silnější. Klidnější. Svobodnější.Ale není to moje síla a můj klid. Rozhodně si nepřipadám, že žiju o berličce. Nejsem asi vzorným křesťanem. Ale věřím a přijímám to jako dar.  Změnilo mě to a mění. Co jsem odpověděl na ten mejlík? "Už jsme se dlouho neviděli. Přijď pokecat." Vždyť na počátku bylo SLOVO, ne?

0 0
možnosti
JM

Edmund Černá Zmije

21. 7. 2010 9:12
Re: dostal jsem mejl

Věda vás nepřesvědčila, byla to interpretace vědeckých poznatků. Vaše interpretace, jsou i jiné, které naopak ve vědeckých poznatcích vidí důvod proč v Boha nevěřit.

-

Věda samotná se k tématu nevyjadřuje, protože nemá nástroje, jak to udělat, aby přitom stále zůstala vědou. ;-)

0 0
možnosti
PH

petrph

21. 7. 2010 8:59
a kterou křesťanskou církev máte na mysli?

Ono to zase není tak hloupá otázka, když si uvědomíme, že Konstantinopol, východní centrum křesťanské církve byla dobita muslimy, aniž se tomu onen "lid boží" - spíš vladaři západních států se svými armádami hodlali zabránit. Dnes na území, které bylo stejně křesťanské a svaté jako Vatikán, stojí Istanbul. A Vatikán ztratil nežádoucí konkurenci...

A Vatikán? Snad ještě několik set let se mohl opájet svou mocí rozkazovat národům a králům. Pak ho pokořil Napoleon, po něm Mussolini a Hitler...A ani dnes se nedá říci, že by se křesťanské armády dali na pochod podle pokynů papeže. Ten má jiné starosti - copak nějaký islám, ale co kdyby se žena stala knězem

http://www.lidovky.cz/vysveceni-zen-je-stejne-tezky-zlocin-jako-pedofilie-hlasa-vatikan-1cg-/ln_zahranici.asp?c=A100716_182823_ln_zahranici_gaa

;-D

0 0
možnosti
KS

Tuubeen

21. 7. 2010 8:48
Oblíbený mýtus

"Boj církve jako lidu božího - a tedy boj všech... Evropané se stavěli na odpor muslimským nájezdníkům, aby uhájili svou identitu - svou víru, majetek, kulturu, celý hodnotový systém."

Politický a ekonomický vývoj v Evropě 16.-18. století nebyl tak prostinký, aby se dal podobně shrnout. O identitu, víru a kulturu moc nešlo, úpadek Osmanské říše (jejíž vliv se nás týkal nejvíce) způsobila spíš ekonomika než co jiného, v 19. století pak i nacionalistické nálady na Balkáně. Evropa ovšem v přístupu k Turkům nebyla jednotná, v době evropských náboženských válek hledali mnozí u Osmanů spojence - ať už to byla uherská šlechta, kuruci, kalvinisté v době rekatolizace, bogomilové nebo naši vlastní čeští pánové v době předcházející stavovskému povstání a další.

0 0
možnosti
S

Semper_1

21. 7. 2010 14:52
Re: Oblíbený mýtus

předvedla jste zásady marxistické historiografie v kostce ;-DRv

0 0
možnosti
JM

Edmund Černá Zmije

21. 7. 2010 8:39
Obávám se,

že se dopouštíte nejrůznějších nepřesností.

-

Římskokatolickou církev nezaložil Kristus, ale apoštolové Petr a Pavel. Církev nevnesla do naší kultury rovnoprávnost žen, naopak se jí dodnes brání, třeba v případě svěcení žen na kněží. Církev nepřinesla ani svobodu, tu si musela naše civizlizace vybojovat, často i proti katilické církvi, o tom svědčí množství protestantských církví, které vznikly i kvůli nesvobodě, ztělesňované církví katolickou.

-

Evropě dalo hodně práce, aby katolíky odkázala do přijatelných mezí. Vzývat je nyní jako štít proti muslimům je nesmysl. Musíme se bránit tím, na čem je opravdu naše civilizace postavena - a to je svoboda. Měli bychom přestat předstítat, že islám je kompatibilní s našimi svobodami a měli bychom jasně zopakovat, kde má náboženská svoboda své hranice, a deklarovat, že nesnášenlivost islámu je nepřijatelná.

0 0
možnosti
MV

Martin V

21. 7. 2010 8:39
Církev

Církev (katolická) neohlídá ani sama sebe, natož islámRv

0 0
možnosti
/

//rossi.blog.idnes.cz/

21. 7. 2010 8:34
To ovšem karmohoniče

Polaneckého vůbec nezajímá. Jde mu o získání popularity u stáda, polopravda, nepolopravda, smysl, nesmysl. Pro něj Rv, pro Vás R^

0 0
možnosti
PB

belansky

21. 7. 2010 8:22
církev - nebo církve

Souhlas a karma! Církev byla ustanovena Bohem, ale je to společenství lidí. A lidé jsou různí. ONA nikoho nikdy neupálila, neobrala o peníze, nezneužila. Vždy šlo o konkrétní lidi. Šmahem ji odsoudit může jen ten, kdo stejně odsoudí skoro cokoliv. I v dobách jejich největších zmatků a omylů měla své myslitele, humanisty, školy, špitály a obětavé dříče. Historicky nedávno se na hradbách Vídně bojovalo o bytí a  nebytí křesťanské Evropy. Dnes má Evropa miliony svých muslimů a neví si s nimi rady. Proč by jí měla pomáhat ta zlá, zpátečnická, pedofilní církev? Ona pomůže, bude-li třeba, nemůže jinak. Dělá to už dva tisíce let. Ale napřed se sobecká Evropa musí rozpomenout na své kořeny. Do té doby ať každý mluví jen o tom, o čem něco ví.

0 0
možnosti
  • Počet článků 76
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 7773x
Jako překladatelka denně převádím myšlenky jiných lidí, tak mám občas chuť napsat něco sama. Snad vás moje slova pobaví, dojmou nebo přivedou k zamyšlení.

Seznam rubrik