Zeman má silný mandát ke kladení věnců, ne k sestavování vlády

Prezident Zeman jmenoval novým premiérem Jiřího Rusnoka. Proti vůli Poslanecké sněmovny, bez podpory kterékoli z parlamentních stran. V situaci, kdy dosavadní koalice má dost hlasů na to, aby její vláda ve sněmovně získala většinu. Její pokračování si však dle výkladu pana prezidenta "většina veřejnosti nepřála", tak se do situace musel vložit on, protože má "silný mandát od voličů".

Podle Machiavelliho je politika "uměním možného". Prezident Zeman zkouší, co všechno je "možné" na české politické scéně. Lhát ve volební kampani, klanět se korunovačním klenotům s hladinkou alkoholu v krvi, zamítnout profesuru jen na základě osobních antipatií, prosazovat velvyslanecké trafiky proti vůli ministra zahraničí, vysílat hradní stráž do akce bez souhlasu vlády... a nově tedy jmenovat kamaráda premiérem na truc Poslanecké sněmovně.

Tak abychom si to ujasnili, pane Zemane: k výkonu své prezidentské funkce jste opravdu dostal poměrně silný mandát od nás voličů. V českém parlamentním systému to znamená, že máme velkou důvěru v to, že budete kompetentně pokládat věnce k pomníkům padlých, hostit přátelské státní návštěvy a usmívat se na poštovních známkách. Nic víc. Neznamená to, že bychom chtěli, abyste rozhodoval místo Poslanecké sněmovny a bránil vzniku vlády, kterou tato sněmovna hodlá schválit. To, že jste vrchním velitelem ozbrojených sil, také neznamená, že můžete vyhlásit válku, komu se vám zlíbí. Takže se laskavě držte ústavních zvyklostí a výkonné vládnutí přenechte tomu, kdo k tomu má od nás voličů mnohem silnější mandát než vy.

Jiří Rusnok má sestavit "vládu odborníků". Jak se vyjádřil, doufá, že "důvěru občanů nezklame". Těžko může zklamat něco, co nedostal. Nemá důvěru občanů, má jen důvěru kamaráda Miloše. Premiérská nabídka se jistě neodmítá lehce, ale když je pan Rusnok takový "odborník", měl by si spočítat, že jeho vláda nedostane důvěru a nemá šanci protlačit rozpočet. Každé její případné rozhodnutí bude v podstatě nelegitimní, protože na rozdíl od dosavadních úřednických vlád, které měly alespoň důvěru politických stran a jejich řádně zvolených poslanců, tahle vznikne jenom z rozmaru umanutého egotika, který zkouší, kam až může zajít. Jestli takhle vypadá Zemanova představa o zklidnění politické situace, tak se bojím, co přijde příště.

 

Autor: Markéta Demlová | úterý 25.6.2013 17:51 | karma článku: 31,71 | přečteno: 1275x
  • Další články autora

Markéta Demlová

Nečekám spasitele

27.1.2023 v 12:08 | Karma: 25,12

Markéta Demlová

Budu pejskař. Pejskař?!

26.2.2021 v 9:20 | Karma: 23,62

Markéta Demlová

Krize jako šance

28.10.2020 v 13:13 | Karma: 13,04

Markéta Demlová

Běhejme bezpečně

18.3.2020 v 11:19 | Karma: 11,98