Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
LN

Opravdu je Jidáš nadřazen znalostem z děl Eduarda Basse, Jaroslava Haška nebo Jana Wericha, když se v otázkách nevyskytli?

0 0
možnosti
Foto

Ač nejsem příznivcem POVINNÉ znalosti bible, Váš článek se mi moc líbí. Pěkné.R^;-)

0 0
možnosti
Foto

Perličky z maturit:

Ježíš Iškariotský, Hus Iškariotský.

A něco z přijímaček: Jan Hus byl upálen v r. 1918.

Myslím, že školní perličky dojdou značného rozšíření.

1 0
možnosti
DM

Nebyla jste v bujarém mládí přeci jiná,respektive težko vyčítat mládí právě ono mládí,moudrost přichází až s věkem a nedělejte si iluze, že vaše generace po večerech místo randění s děvčaty a popíjení alkoholu louskala Illiadu či se věnovala veršotepectví.

Rozhled, touha poznávat je mládí vlastní,nicméně to málokdy bývá touha poznávat klasiky nebo dějiny,dějepis obecně nebývá v oblibě v nižádné době,proto jsou lidé stále stejně hloupí a jsou nuceni opakovat chyby předků.

Lidé bažící spíš po studiu křesťanských tradic ranné evropy než po studiu  výstřihu spolužačky nebo učitelky(psáno z mužského úhlu pohledu samozřejmě) jsou v každé době spíše bílými vránami.

1 1
možnosti

Kdepak, všichni zde přítomí v osmnácti seděli po večerech nad biblí.;-)

0 0
možnosti
Foto

Bravo, autorko! Ztrátu toho, čemu se v USA říká "kulturní gramotnost", začínají společnosti vnímat až když je začnou bolet následky té negramotnosti. Náhrada pojmu "křesťanstvo" tajemnými a uctívanými "společnými evropskými hodnotami" byl debakl; který Evropan je dokáže popsat (anebo se je popsat nebojí). Říká se, že lidé zachrání jen to co milují. A milovat můžou jen to co znají. Kulturní negramotnost - absence společné řeči, společných norem, společných idealů - může být jednou z příčin vlažného patriotismu v České rep.

2 0
možnosti
DM

Kulturní gramotnost bývá málokdy spojená s mládím.

Patriotismus v české kotlince vzhledem k neustále sílící  globální vesnici je ostatně nesmysl....

1 0
možnosti
Foto

Jo, vraždění neviňátek!

0 0
možnosti
LJ

Zdá se mi, že i ten výrok "Lidé bděte!" si Fučík vypůjčil z Bible. Pokud ano, pak tam těch narážek máte 38.

0 0
možnosti
Foto

No možný to je, ale vypadlo mu z toho to "a modlete se" :-).

1 0
možnosti

Jidáše zná každý, řekla bych, že i ti kritizovaní maturanti. Jen ne každý ví, že byl Iškariotský. Ti, kteří tak pranýřují studenty, určitě mají v malíčku celá jména jiných významných osobností, které patří k základům evropské vzdělanosti a kultury, a jistě ví, že celé jméno Pythagora je "Pythagoras ze Samu" a  Aristotela "Aristoteles ze Stageiry". A že by je na základě části dialogu z některého ze seriálů okamžitě identifikovali, a před "ze Stageiry", bravurně dosadili místo tří teček "Aristoteles"... Nezbývá než dodat "kdo jsi bez viny, hoď kamenem." A taky je tuším v bibli něco o pokoře.

3 2
možnosti
VM

no, v maturitě bylo i víc vodítek, než jen Iškariotský - a to bylo vlastně vodítko nejhorší. Klíčová slova "třicet stříbrných" a "zrada" by rozluštilo i nemluvně.

4 0
možnosti
  • Počet článků 76
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 7773x
Jako překladatelka denně převádím myšlenky jiných lidí, tak mám občas chuť napsat něco sama. Snad vás moje slova pobaví, dojmou nebo přivedou k zamyšlení.

Seznam rubrik