Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
JT

Buh zcela jiste neexistuje v prostoru a case vzniklem Velkym treskem. A ani na prostor a objekty v nem obsazene nema vliv (budto protoze neexistuje nebo spis, ze to nechce ovlivnovat). Tzv. zazraky popirajici fyzikalni zakony (napr chozeni po vode nebo ustup Rudeho more) se nestaly. To jsou jen baje jako treba ty o Diovi a jeho manzelce Here. Kdyby se ty zazraky staly, tak by Buh poprel svoje vlastni zakony (treba zrovna ten gravitacni) a tim zpusobil nestabilitu sveho dila.

0 3
možnosti
JT

Je mi líto, že jste nepochopil, co Vám pan Pechar říkal na podobný Váš příspěvek ze včerejška. Za sebe prohlašuji, že nepotřebuji zachránit před bludem, protože vím, co je víra. Kdyby se totiž vědělo, už by nebylo věření, ale vědění.

1 0
možnosti
PB

P69e60t89r 25B78ü81r24g30e90r

4. 12. 2013 10:00

Já jsem také občan. A NECHCI přispívat na volnočasové aktivity relativně malé partičky, která si o sobě navíc myslí, že je lepší, než ti ostatní. EU

3 4
možnosti
MP

Ale vy žádné partičce nic nepřispíváte – stát celou dobu těžil z toho, co církvím ukradl, měl z ukradeného majetku zisk; církvím dával na provoz daleko méně – takže – mám-li použít analogie – to naopak církve přispívaly vám. Myslíte si, že tak CHTĚJÍ nadále činit? Pochybuji.

A za druhé – která malá partička si myslí, že jsou lepší než ti ostatní? Pohybuji se v církevním prostředí od svých 16 let (*1968) a doposud jsem nepotkal křesťany, kteří by tvrdili, že jsou lepší než nevěřící. Jak už jsem napsal jinde – to, proti čemu se ohrazujete, je tzv. hastroš, neboli názor, který se sice velice snadno vyvrací, ale nikdo ho nezastává.

3 3
možnosti
IJ

Výše rozpočtu pro rok 2013 je 1080 miliard Kč. Splátka církvím je 2,3 miliardy ročně.

Čili diskutujeme, že 2,3/1080= 0,212 procenta. A ČSSD říká, že ztráta 0,2 procenta z rozpočtu ožebračí zemi. Přitom se rozkrade cca 100 miliard Kč což je 50 x více, než restituce církvím. Není to náhodou bouře ve sklenici vody, abychom oblbli voliče.!!

3 1
možnosti
Foto

Ja som tiež cirkev, keď verím v Boha? Keď uznávam jednoduché desatoro, ktoré by stačilo ako ústavný zákon všetkým? Možno áno... 

Záver si urobte na konci príspevku.

Mám asi v živote smolu, že som nestretol tých ,,správnych" katolíkov, neviem. Začalo to už v detstve, keď sa na mňa pri spovedi pred birmovkou oboril farár, že nechodím pravidelne do kostola. Nezaujímalo ho, že trávim väčšinu roka v nemocnici. Že sa tam večer pomodlím, sám pre seba, v nočnom tichu, bez svedkov. Udelil mi ,,trest" a mal som sa x-krát modliť otčenáš a zdravas. Dodnes to považujem za nespravodlivosť. Nevidím rozdiel medzi tichou modlitbou a účasťou na omši v kostole, zvlášť keď mi to choroba nedovolila.

Zmiešané pocity vo mne rástli úmerne s vekom. 

Keď som pozoroval otca, ako chodil do kostola v nedeľu dopoludnia spolu s partiou x-chlapov. O pol jedenástej začínala omša a cesta viedla okolo krčmy, prepáč ocino... Chodili tam radi a hádajte prečo a kam. Keď som viac osobne spoznával tých, ktorí tam chodili každý deň... Keď som navštívil farára - mal nás s manželkou oddávať - na pracovnom stole mal tisícky Kčs, stovky poukážok na benzín a zariadenie fary bolo neskutočne prepychové - v roku 1987. Odmietol nás oddať, lebo do termínu svadby nestihneme trojmesačné poučenie. Keď som pozoroval po revolúcii rozdiel medzi vierou a chovaním tzv. kresťanských demokratov a dodnes je to hnus. Keď prišla mama smutná z kostola, lebo dostala doporučenie hádzať do venčeka len papierové peniaze. A tie potrebovali aj štyri deti... Keď som spoznal bývalého arcibiskupa Sokola, z ktorého faloš a záľuba v zlate priam kričali. Môj dojem z neho sa dnes už potvrdil zásluhou jeho nástupcu. Keď sa charizmatický arcibiskup Bezák, ktorý si uvedomil dobu a storočie, snažil vniesť pravidlá a poriadok vo financiách vo svojom pôsobisku. Viete, ako skončil...

Som teda podľa Vás aj ja cirkev, keď neuznávam chovanie predstaviteľov cirkvi a neverím, že im ide v prvom rade o šírenie kresťanských myšlienok ? Ale verím v Boha?

5 0
možnosti
JT

je obdivuhodné, že po Vaší zkušenosti jste si víru uchoval. Já mám zkušenost odlišnou a díky tomu jsem se nechal pokřtít až v době, kdy mé děti už odrůstaly.  

Jen historka s Vaším otcem mi přijde spíše úsměvná, než pohoršující. :-)

0 0
možnosti
OH

Já církev nejsem. Jsem agnostik až ateista, ale čím dál více ateista když poznávám více dějiny a různé věřící.

Ale nebojte, rád Vám ze svých daní přispěji na Vašeho koníčka.

No a kdyby Vám zas někdy něco zbylo po kostelní sbírce, podpořte třeba zahrádkáře, mezi ně se také řadím a také je to koníček.

Kdyby se jednalo jen o restituci (navrácení neprávem nabytého majetku) tak ani neceknu a ani nebudu rozebírat způsob, jak k tomu svému majetku přišla ta Vaše církev. Ale platit někomu jeho zájmový klub či koníčka?

3 0
možnosti
JT

My to radši dáme na domovy důchodců. Nebo na jídlo pro bezdomovce. Hospice to taky potřebují. I školy a nemocnice. Omlouváme se, ale zahrádkáři si něco vypěstují. :-)

Jen si dovolím k té Vaší poslední větě doporučit Vám k četbě zákon č. 218/1949 Sb. Mimo jiné se tam píše: Stát se náhradou za výnosy z tohoto majetku zavazuje zákonem hradit platy, sociální zabezpečení a penze duchovních a kněží některých církví, náklady na provoz a údržbu znárodněného majetku církví, a to ze zdrojů státního rozpočtu.

1 0
možnosti
Foto

Vážená autorko, děkuji, jsem také jako Vy církev a vyjádřila jste mé pocity přesně.R^

4 1
možnosti
Foto

Jojo, mýmu sousedovi před časem ukradli auťák. Von dělá v bance, takže všechny vokrádá a všem cpe ňáký bludy a ty prachy, co má, si nezaslouží. Takže, když se to auto pak našlo, tak si tady partaje říkali, že by se mu jako nemělo vracet, protože ho tady nikdo nemá rád a určitě by stejně někde naboural a bylo by lepší, kdyby se v tom bavoráku třeba vozily obědy důchodcům nebo tak něco.

6 0
možnosti
JT

Cirkev ma jednu uzasnou vlastnost. Funguje uz skoro 2000 let kolem bytosti, ktera objektivne neexistuje. Pojem Boha pochazi z lidskych hlav a urcite nebyl v hlavach homo habilis.

2 4
možnosti
MP

„kolem bytosti, ktera objektivne neexistuje…“ tvrdíte vy. My v Boha věříme – proto, věříme, že nelze dokázat; v to, co lze dokázat, se nevěří, protože se ví. Boha sice nelze dokázat, ale ani popřít, což vy ovšem děláte s neuvěřitelnou sebejistotou – dokázat své tvrzení nemůžete, ale víte, že se nebude věřícím líbit; nepřipadá vám to aspoň trošku hnusné?

3 3
možnosti
IP

A omlouvám se za své osobní vyjádření, ale při pobytu v cizině jsme míjeli několik hřbitovů a na každém byl jen 2 max.3 hroby. Na otázku proč jich mají tak málo nám bylo řečeno že starat se mají lidé za živa a ne pak jen 1x v roce si chodit popovídat nebo pomodlit na hřbitov. A když jsme u té charity velice mě zaujal článek kde je detailně popsáno jak si církev slušně namete pod sebe penízky během tzv. adopce na dálku. To mi stačilo. Beru každý člověk je jiný. Někdo věří a někdo ne. Já osobně v boha nevěřím, neboť kdyby byl, tak by nikdy nedopustil tu velkou bolest co tady na světě je.

3 0
možnosti
JT

Tahle otázka, kterou jste nastolila, se dotýká základů víry. Křesťané a židé věří, že lidé byli v ráji, kam je umístil Bůh po jejich stvoření. Mohli cokoliv, neumírali, netrpěli bolestí, hladem, nemocemi. Jediné, co nesměli, vzít si jablko ze Stromu poznání. Tohle Adam s Evou nedodrželi, projevili vlastní vůli a byli z ráje vyhnáni. "V potu tváře chléb svůj dobývati budeš." Od té doby je na člověku, jak se bude chovat, je to jeho svobodná vůle, kterou projevil. Myslíte, že války rozpoutal Bůh? Ne, to jenom člověk. Krade Bůh? Loupí a vraždí snad? Bourá snad On v autech? Lže a podvádí? On ne, je to dokonalá bytost, to člověk je člověku vlkem. Byť se u toho člověk tisíckrát zaklíná Jeho jménem, je to vůle člověka, že chce bojovat a zabíjet. A o tom je víra. Čekáme, že Bůh přijde znovu na zemi a nastane opět ráj. A do té doby se mají křesťané snažit, aby byli hodní. Protože jen takoví budou do ráje vpuštěni.

1 0
možnosti
AK

Církevní restituce do dnešního dne nebyly zprůhledněny. Nikdo neví s čím církevní hodnostáři příjdou. Nedávno začali  mít  zálusk na budovy na Hradčanech, což vyvolalo vlnu nesouhlasu. Pokud se chtěly napravit nějaké křivdy z minulosti, tak si myslím, že je tomu naopak. Udělaly se další křivdy na budoucí generaci, která bude splácet ještě 30 let miliardy. Proč  se neudělala odluka státu od církve dnem, kdy začaly pllatit nadhodnocené církevní restituce? Proč máme ze státního rozpočtu platit tyto hodnostáře ještě 30 let? Jestlipak bylo vyúčtováno kolik nákladů stát zaplatil za  tyto nemovitosti za dobu o kterou se o ně staral? Těchto otázek je mnoho.  Proč se naši církevní hodnostáři nechovají pokorně jako je tomu u Svatého otce papeže Františka? To je opravdu člověk na svém místě. Je smutné, že církevní hodnostáři  u nás se chovjí naopak .

3 0
možnosti
JT

Průhlednost vyrovnání s církvemi je daná zákonem. Pokud budete mít zájem, najděte si na stránkách parlamentu ČR sněmovní tisky i s důvodovými zprávami a posudky. Jsou tam. Opravdu.

Církve jsou oprávněné požádat o majetek, který měli zapsány jednotlivé farnosti ke dni 25.2.1948 a mladší. Na takovýto majetek vznesou nárok a úřady mají půl roku na zkoumání těchto žádostí. Ne 30 dní jako v jiných případech. Pokud se jim něco nezdá, mohou tuto lhůtu prodloužit o dalšího půl roku. A když se jim nadále něco nezdá, postoupí takovou žádost správnímu soudu. A když ani ten nerozhodne, dostane to normální soud. Zdá se vám tato pojistka proti neoprávněným nárokům jako dostatečná? Mě ano. Jenže z tohoto důvodu nemůže platit odluka dnem vyhlášení. To by jste musela zařídit, aby v ten samý den byl vydán majetek a náhrady za nevydatelný majetek. To je takový majetek, na který mají církve nárok, ale stát je mezitím prodal nebo je tam nějaká instituce nebo zařízení, které prostě vystěhovat nelze a tudíž majetek vydat nelze. Za to jsou ty peněžité náhrady. A ještě rozdělené do 30 let, aby byl náklad pro rozpočet co nejmenší. Víte kolik jde peněz na OZE? Zhruba 10x tolik. Společnostem, které mají skrytou vlastnickou strukturu. To vám nevadí?

Kolik znáte církevních hodnostářů osobně? Nebo je znáte jen z medií, resp. z mediálního obrazu? Jako věřící se s nimi potkávám celkem často. Někteří jsou mi sympatičtí více, jiní méně, někteří vůbec, ale nafoukance nebo nabubřelého jsem zatím nepotkal.

6 1
možnosti
  • Počet článků 76
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 7773x
Jako překladatelka denně převádím myšlenky jiných lidí, tak mám občas chuť napsat něco sama. Snad vás moje slova pobaví, dojmou nebo přivedou k zamyšlení.

Seznam rubrik