Jak pracovat z domu, když nejste freelancer

17. 03. 2020 15:10:53
Koronavirová epidemie zavírá podniky a nutí některé firmy, aby své zaměstnance poslaly pracovat z domu. Těm, kteří si s nastalou situací neví rady, přináším pár doporučení, ověřených dvacetiletou praxí překladatelky na volné noze.

1) Zachovejte si obvyklý režim

I když k tomu situace svádí, nemáte nad sebou bdělé oko šéfa ani pátravé zraky kolegů, snažte si zachovat režim pracovního dne, na který jste běžně zvyklí. Nespěte do oběda. Ano, spánek se doporučuje jako prevence onemocnění, ale zase to nepřehánějte. Nemusíte vstávat stejně brzy, jako když jdete do práce, protože odpadá příprava a cesta, ale nastavte si budík na rozumnou hodinu a opravdu poctivě vstávejte. Nebudete mít výčitky, že to flákáte, naopak ze sebe budete mít dobrý pocit, že zvládáte být efektivní, i když na vás nikdo nedohlíží.

2) Na pyžamo zapomeňte

Nikdo vás nevidí, a tak vás možná láká představa, že celý den strávíte v pyžamu nebo proležíte s notebookem v posteli. Nedělejte to. Na skupinách freelancerů sice najdete spousty vtipů na toto téma, ale vážně to není dobrý nápad. Jestli chcete smysluplně pracovat i z domu, potřebujete řád, který se podobá vašemu běžnému pracovnímu dni. Neříkám, že se musíte soukat do kostýmku nebo obleku, ale rozhodně se převlékněte do něčeho pohodlného, v čem se vám bude u počítače dobře sedět. Učešte se, upravte se, jak jste zvyklí. Možná vás čeká přes den videokonference, možná zazvoní pošťačka nebo kurýr, a i kdyby ne, budete se celý den potkávat v zrcadle. Rozcuchané vlasy a ospalky zalepené oči vám k pocitu efektivnosti nepřidají.

3) Strukturujte si práci a měřte si čas

Pokud nevíte, jak si práci rozvrhnout, sestavte si harmonogram (ideálně večer předem) a dodržujte ho. Klidně si rozepište den do všech detailů. Vyhraďte si čas na čtení zpráv (situace se neustále mění a většinou o ní chceme mít přehled), sociální sítě, vyřizování e-mailů, samotnou práci, telefonáty apod. Osvědčený způsob je rozvrhnout si práci do několika časově ohraničených bloků oddělených přestávkou. Mně funguje dělení na 50 + 10 minut. Klidně si nastavte časovač na mobilu, abyste nepřetahovali. O přestávce se protáhněte, dejte si svačinku, kávu, vyndejte nádobí z myčky, nakrmte kočku, zkontrolujte děti... zkrátka udělejte něco, čím si vyčistíte hlavu. Pak se zase vraťte k práci na další časový blok.

4) Nenechte se rušit

Po dobu, kdy pracujete, ztište telefon, vypněte upozornění, zavřete e-mailového klienta i stránky sociálních sítí či zpravodajství. Zaměřte se opravdu jen na práci. Rychleji se tak dostanete do tzv. "flow", stavu plného soustředění a kreativity, který přináší hluboké uspokojení. To jsou ty chvíle, kdy vás práce baví a máte pocit, že je smysluplná. V takových chvílích jste tvůrčí a pracujete efektivněji, takže své úkoly zvládnete rychleji a zbude vám víc volného času.

5) Nesnažte se naráz dohnat vše, co jste zameškali

Možná potřebujete dohnat resty nebo se na vás vlivem proměnlivé situace ve firmě nahrnuly nové úkoly. Nesnažte se strhnout vše naráz. Zítra je taky den a potřebujete si zachovat zdraví tělesné i duševní. Vždy, když jsem (většinou v důsledku špatného plánování) na nějakém projektu dělala delší dobu do noci – a tím myslím dlouho do noci, jako sova jsem zvyklá pracovat po večerech a chodit spát kolem jedné – doběhla mě po skončení nějaká virózka. Navíc pokud jsme přepracovaní, býváme protivní sobě i okolí – a to je v situaci, kdy jsme zavření doma s dětmi a ostatními členy rodiny, ještě větší potenciální rozbuška konfliktů než obvykle. Takže pokud možno nic nehrotit.

6) Nejen prací živ je člověk

Kromě práce se na vás samospádem navalí spousta povinností kolem domácnosti a rodiny, ale i tak si zkuste zachovat alespoň trošku času pro sebe. Dejte si v klidu kafe, jděte se projít nebo proběhnout, chvilku si čtěte nebo poslouchejte hudbu, najděte si na Netflixu nový film... Pohrajte si s dětmi, povídejte si s těmi většími, dejte si sklenku vína nebo šálek čaje s partnerem, zavolejte rodičům. Dobijte si baterky, protože situace je náročná pro všechny a chceme ji zvládnout co nejlíp.

7) Ale co s dětmi?!

Jsem překladatelka 20 let a mám čtyři děti. Zažila jsem různé sourozenecké kombinace, nejnáročnější samozřejmě byla verze mimino + batole + dva puberťáci. Všechno se dá zvládnout, my mámy na to asi máme zvláštní gen. S dětmi je situace mnohem těžší, ale i tady se to dá trochu plánovat. Pracovat, když děti spí – po obědě nebo po večerech, když si v klidu hrají (vím, jak je slovo "klid" relativní a vždycky je potřeba aspoň po očku je sledovat), když se dívají na pohádku, když si je vezme na starost partner nebo sourozenec.

Teď mám doma dva studenty, školáka a manžela, který mívá home-office pravidelně, takže kromě toho, že musí být doma víc jídla, se toho u nás naštěstí moc nemění. Děti mají své studijní povinnosti, které si průběžně plní, a volný čas si taky umí vyplnit samy. Když byly menší, sedávala jsem u nich s notebookem, když si kreslily, hrály s Legem nebo stavěly autodráhu, nosila si knížku na pískoviště nebo je nechávala stavět si schovávačky u sebe v pracovně. Je jasné, že když se chcete soustředit na jedno, musíte trochu ošulit to druhé. Multitasking funguje jen do určité míry, takže se musíte smířit s tím, že když budete doma pracovat, nestihnete uklidit, navařit a ještě trávit "kvalitní" čas s dětmi. Nezoufejte. Návštěvy teď chodit nebudou, k jídlu si každý nakonec něco najde a podle psychologů dětem prospívá, když jim dospělí neorganizují všechen čas a když se mohou sem tam i nudit.

I když se to teď zdá nemožné, najdete si jistou rovnováhu, v níž dokážete všechny své povinnosti jakž takž vybalancovat. A až se vám to povede, buďte na sebe pyšní a pochvalte se za to.

8) Práce doma neznamená izolaci

I když jsme zavření doma, neznamená to, že se musíme izolovat od světa. Kromě pravidelného (nejspíš) telefonního kontaktu s rodinou a přáteli nezapomínejte ani na kontakt se světem. Právě teď přichází ke slovu ta smysluplná stránka sociálních sítí. Spojte se s kolegy, zakládejte skupiny, sdílejte, co se vám osvědčilo. Konzultujte problémy, s kterými si nevíte rady. Na Facebooku i jinde je spousta profesních skupin a diskusních fór, kde můžete potkat nové lidi a naučit se nové věci. Tak si zkuste rozšířit obzory.

9) Krize jako příležitost

Nejspíš jste to už mockrát slyšeli, ale zkuste tomu uvěřit. Vezměte tuto náročnou situaci jako příležitost naučit se něco nového, konečně si začít organizovat čas, jak jste vždycky měli v plánu, zkusit využívat nové nástroje pro fungování on-line. Mnoho profesí teď mění způsob svého podnikání a spousta lidí se uchyluje k internetu, když se ven nemůže. Kolegové, kteří nabízejí jazykovou výuku, se houfně přesouvají na Skype, YouTube se plní nejrůznějšími tutoriály, rozšiřuje se nabídka kurzů a poradenství. Využijte toho. Domluvte si anglickou konverzaci, naučte se pracovat s nástroji, které vám usnadní život, začněte si psát deník nebo blog. Možností je spousta. Až krize pomine, budete mít nové schopnosti a dovednosti, které určitě uplatníte nejen v práci.

Přeji nám všem, ať tuto nezvyklou situaci zvládneme bez újmy na zdraví i na duchu, ať jsou naše rodiny a blízcí v bezpečí a ať epidemie všude na světě co nejdřív pomine. Jednou zase bude dobře.

Autor: Markéta Demlová | úterý 17.3.2020 15:10 | karma článku: 10.98 | přečteno: 234x

Další články blogera

Markéta Demlová

Nečekám spasitele

Končíme poslední etapu třetí přímé volby prezidenta v této zemi. Po Zemanových kampaních, o nichž jsme si mysleli, že nic hnusnějšího už přijít nemůže, jsme viděli ještě hlubší dno, které vyvrcholilo ohavnou ruskou provokací.

27.1.2023 v 12:08 | Karma článku: 25.12 | Přečteno: 631 | Diskuse

Další články z rubriky Ostatní

Ladislav Jakl

Dělají z nás ženy! Nebo jen hlupáky?

Jsme všichni obětmi tajemného spikleneckého experimentu, kdy pomocí přísad do potravin globální vládci nadělají z chlapů zženštilé hermafrodity, neschopné plodit děti?

28.3.2024 v 18:55 | Karma článku: 27.21 | Přečteno: 496 | Diskuse

Milan Šupa

Čerpejme sílu ke vzestupu z prožití reality Ducha

Myslím, tedy jsem! Tato slova jsou lež! Jsou omylem! Kdo je akceptuje, sází na falešnou kartu a promrhává svůj život. Ztotožňování vlastní jsoucnosti s rozumem a myslí je tou největší tragédií, která nás může postihnout.

28.3.2024 v 16:13 | Karma článku: 0.00 | Přečteno: 49 | Diskuse

Jiří Herblich

Slovo, které radí člověku je Božské tím, že chápe princip Božství

Kdo najde slovo své jako Božské tím, že uvěří. Ten najde slovo společné jako svoje a bude to slovo Boha v člověku.

28.3.2024 v 6:28 | Karma článku: 0.00 | Přečteno: 24 | Diskuse

Yngvar Brenna

Jakou chcete budovat společnost aneb pryč s Velikonocemi

Skutečně je to něco, za co máte utrácet peníze i čas a úsilí, abyste ty dopady potírali, či alespoň pokoušeli, byť zcela marně, zmírnit? Přece jde o to, jakou chcete budovat společnost.

28.3.2024 v 1:56 | Karma článku: 15.41 | Přečteno: 299 |

Jan Andrle

Nový oblek

Jak slíbil, tak udělal. Sliby se mají plnit, že. A já to stihnu nejen do vánoc, ale dokonce do velikonoc. Tady to je, přátelé blogeřníci.

27.3.2024 v 22:17 | Karma článku: 19.78 | Přečteno: 521 | Diskuse
Počet článků 76 Celková karma 0.00 Průměrná čtenost 7773

Jako překladatelka denně převádím myšlenky jiných lidí, tak mám občas chuť napsat něco sama. Snad vás moje slova pobaví, dojmou nebo přivedou k zamyšlení.

Smoljak nechtěl Sobotu v Jáchymovi. Zničil jsi nám film, řekl mu

Příběh naivního vesnického mladíka Františka, který získá v Praze díky kondiciogramu nejen pracovní místo, ale i...

Rejžo, jdu do naha! Balzerová vzpomínala na nahou scénu v Zlatých úhořích

Eliška Balzerová (74) v 7 pádech Honzy Dědka přiznala, že dodnes neví, ve který den se narodila. Kromě toho, že...

Pliveme vám do piva. Centrum Málagy zaplavily nenávistné vzkazy turistům

Mezi turisticky oblíbené destinace se dlouhá léta řadí i španělská Málaga. Přístavní město na jihu země láká na...

Velikonoce 2024: Na Velký pátek bude otevřeno, v pondělí obchody zavřou

Otevírací doba v obchodech se řídí zákonem, který nařizuje, že obchody s plochou nad 200 čtverečních metrů musí mít...

Kam pro filmy bez Ulož.to? Přinášíme další várku streamovacích služeb do TV

S vhodnou aplikací na vás mohou v televizoru na stisk tlačítka čekat tisíce filmů, seriálů nebo divadelních...