Ztráta pařížské katedrály by bolela nás všechny

17. 04. 2019 14:49:05
Se srdcem zdrceným a skrz slzy, které se mi koulely po tvářích, jsem v pondělí večer sledovala, jak hoří katedrála Notre-Dame v Paříži. Z lásky k tomuto městu jsem se vyznala už na podzim, kdy jsem tu byla naposled,

a dívat se, jak v plamenech mizí jedna z jeho ikon, mi působilo skutečnou bolest. Jsem překladatelka z francouzštiny a nadšený frankofil, a tak bývám často v kontaktu s Francouzi a denně sleduji dění ve Francii. Díky svému povolání mám otevřené dveře do světa (mým hlavním pracovním jazykem je angličtina) a cítím se být spíš Evropankou než jen Češkou (i když naši zemi miluju a nad Prahu není). Proto ztrátu, kterou v pondělí utrpěla Paříž a Francie, beru jako svou vlastní.

Katedrála naštěstí zůstala stát, a i když jsem vyslechla s rezervou emotivní prohlášení prezidenta Macrona, že bude opravená do pěti let, věřím, že nebude trvat moc dlouho, než se do ní zase podívám.

Celý svět byl zděšený, že by mohl přijít o svou nejnavštěvovanější památku, a spousta lidí si až tváří v tvář hrozící katastrofě uvědomila, co všechno tahle krásná hromada kamení znamená pro světové dědictví i pro ně osobně.

Protože chrám Matky Boží nepatří jen Francouzům. Ano, vyrostl na místě, kde se zrodila Paříž, a pro francouzské dějiny je významným místem. Zde se křtili budoucí králové, uzavíraly se královské sňatky, které ovlivnily politiku celé Evropy, zde se korunoval Napoleon, svatořečila Johanka z Arku, zde se hrálo Te Deum na konci 2. světové války, zde se Francie loučí se svými zesnulými prezidenty.

Katedrála se stala zdrojem inspirace pro mnohá umělecká díla, z nichž to nejznámější, Hugův román o zvoníkovi Quasimodovi, teď vede žebříčky prodejů na Amazonu. Je významným katolickým svatostánkem, kam si lidé po staletí chodí pro útěchu a naději a kde jsou uloženy jedny z nejcennějších relikvií celého křesťanstva. Je srdcem Paříže i francouzského národa a jako součást evropského a světového kulturního dědictví tvoří střípek identity každého Evropana - pro nás Čechy třeba jako architektonický vzor, když Jan Lucemburský zadával přestavbu chrámu sv. Víta.

Hodnotu některých věcí si uvědomíme, až když je ztrácíme. A jako by nás bolela ztráta egyptských pyramid, kambodžských chrámů nebo Tádž Mahalu, tak ze světa přicházejí soustrastná vyjádření a lidé všech náboženství a světonázorů se sjednocují k pomoci při obnově pařížské památky. Lidé jako by se rozpomněli, jakým symbolem je křesťanská katedrála v historii, kultuře a identitě nejen Evropy, a jak takové symboly potřebujeme znovu objevit v době, která zdánlivě nemá žádné pevné hodnoty a ideály.

Katedrála Matky Boží přežila požáry, záplavy, běsnění Revoluce i dvě světové války, vzpamatuje se i z této pohromy. Dívejme se na ni ne jako na hromadu krásného kamení, která působí tak fotogenicky na Instagramu, ale jako na kamínek v mozaice života každého z nás.

Autor: Markéta Demlová | středa 17.4.2019 14:49 | karma článku: 12.57 | přečteno: 257x

Další články blogera

Markéta Demlová

Nečekám spasitele

Končíme poslední etapu třetí přímé volby prezidenta v této zemi. Po Zemanových kampaních, o nichž jsme si mysleli, že nic hnusnějšího už přijít nemůže, jsme viděli ještě hlubší dno, které vyvrcholilo ohavnou ruskou provokací.

27.1.2023 v 12:08 | Karma článku: 25.12 | Přečteno: 631 | Diskuse

Další články z rubriky Ostatní

Jiří Herblich

Slovo, které radí člověku je Božské tím, že chápe princip Božství

Kdo najde slovo své jako Božské tím, že uvěří. Ten najde slovo společné jako svoje a bude to slovo Boha v člověku.

28.3.2024 v 6:28 | Karma článku: 0.00 | Přečteno: 18 | Diskuse

Yngvar Brenna

Jakou chcete budovat společnost aneb pryč s Velikonocemi

Skutečně je to něco, za co máte utrácet peníze i čas a úsilí, abyste ty dopady potírali, či alespoň pokoušeli, byť zcela marně, zmírnit? Přece jde o to, jakou chcete budovat společnost.

28.3.2024 v 1:56 | Karma článku: 11.81 | Přečteno: 218 |

Jan Andrle

Nový oblek

Jak slíbil, tak udělal. Sliby se mají plnit, že. A já to stihnu nejen do vánoc, ale dokonce do velikonoc. Tady to je, přátelé blogeřníci.

27.3.2024 v 22:17 | Karma článku: 16.33 | Přečteno: 375 | Diskuse

Olča Vodová

zdánlivě zadarmo

(svoje slunce si musíme najít sami, pokud ho nemůžeme najít, hledejme ho v sobě...,svoje slunce si musíme najít sami, pokud ho nemůžeme najít, hledejme ho v sobě...)

27.3.2024 v 21:18 | Karma článku: 5.02 | Přečteno: 103 | Diskuse

Karel Trčálek

Jak se pracovníci ve školství pomstili uličnímu výboru iFčil oslavujícímu Karlův úspěch

No, mám-li být upřímný, pomsta to byla hodně sladká. Však se taky hned ze všech stran slétly vosy a začaly si dávat do trumpety tak, že se div v té slaďounké šťávičce neutopily....

27.3.2024 v 10:51 | Karma článku: 30.88 | Přečteno: 570 | Diskuse
Počet článků 76 Celková karma 0.00 Průměrná čtenost 7773

Jako překladatelka denně převádím myšlenky jiných lidí, tak mám občas chuť napsat něco sama. Snad vás moje slova pobaví, dojmou nebo přivedou k zamyšlení.

Rána pro britskou monarchii. Princezna Kate má rakovinu, chodí na chemoterapii

Britská princezna z Walesu Kate (42) se léčí s rakovinou. Oznámila to sama ve videu na sociálních sítích poté, co se...

Smoljak nechtěl Sobotu v Jáchymovi. Zničil jsi nám film, řekl mu

Příběh naivního vesnického mladíka Františka, který získá v Praze díky kondiciogramu nejen pracovní místo, ale i...

Rejžo, jdu do naha! Balzerová vzpomínala na nahou scénu v Zlatých úhořích

Eliška Balzerová (74) v 7 pádech Honzy Dědka přiznala, že dodnes neví, ve který den se narodila. Kromě toho, že...

Kam pro filmy bez Ulož.to? Přinášíme další várku streamovacích služeb do TV

S vhodnou aplikací na vás mohou v televizoru na stisk tlačítka čekat tisíce filmů, seriálů nebo divadelních...

Pliveme vám do piva. Centrum Málagy zaplavily nenávistné vzkazy turistům

Mezi turisticky oblíbené destinace se dlouhá léta řadí i španělská Málaga. Přístavní město na jihu země láká na...