Bohatého Ježíška

Tak jsme se zase dočkali. Nejšťastnější den v roce. Zábava, tanec a zpěv, ejaja, hopsasa, řekl by Ijáček. A dárky. A dobré jídlo. Cukroví. Stromeček. Svíčky. Týdny jsme sháněli, chystali, připravovali, vařili a pekli, aby ten dnešní den byl štědrý po všech stránkách. Ale opravdu po všech?

Až bude po svátcích, dárky rozbalené, kapr i cukroví snědené, stromeček zvadlý, co v nás zbude? Pocit úlevy, že jsme ten zápřah ve zdraví přežili a že do dalších Vánoc daleko? Rozčarování a marnost, že to za tu námahu nestálo? Nebo uspokojení, že se všechno vydařilo a svátky jsme si užili opravdu jaksepatří?

Ve vánočních gratulacích si navzájem kromě zdraví, štěstí, pohody přejeme i bohatého Ježíška. To znamená hodně hodnotných dárků pod hojně nazdobeným stromečkem, spoustu dobrého jídla a pití, dostatek, kam se člověk podívá. Ale po pár dnech většinou zjistíme, že dárky nepřinesly tolik radosti, kolik jsme si představovali (ty čínské provenience už jsou možná i rozbité), na jídlo se už nemůžeme ani podívat, ale přesto se dál futrujeme, přece se to nevyhodí, a po dobrém pití nás pálí žáha. Takhle bohatý Ježíšek s sebou radost prostě nenese.

Vánoční příběh o narození betlémského dítěte vypráví, že ti, kdo se mu přišli poklonit, přinesli dary. Každý podle svých možností. Chudí pastýři nesli dárky skromné, bohatí mudrci dary vzácné a cenné. Každý chtěl nebeského krále obdarovat, dát mu najevo svou radost, lásku, úctu. 

I my můžeme o Vánocích nosit dárky k jesličkám. Ale co darovat tomu, z něhož vše vzešlo? Nemáme nic, jen to, co neseme v srdci. Jen to, co jsme udělali z lásky, mu můžeme položit k nohám. Jen takové dary totiž mají opravdový význam. Jen ty dávají smysl Vánocům a lidskému životu. Jen o takové dárky to božské dítě stojí. Kupované dárky rozbalíme a časem se spotřebují nebo zničí, jídlo sníme, zvadlý stromek vyhodíme. Ale laskavý úsměv, gesto dobré vůle, drobný skutek, kterým jsme někomu udělali radost, to jsou ty pravé dárky pro Ježíška. A jedině když jich bude dost, bude náš Ježíšek opravdu bohatý. Na oplátku získáme pocit uspokojení a naplnění, který nezmizí ani se silvestrovskou kocovinou.

A nejlepší na tom je, že tohle funguje, i když na Ježíška vůbec nevěříme. I když se nepovažujeme za křesťany a nějaké náboženství nebo víra nám můžou být ukradené. A funguje to po celý rok, nejen o Vánocích.

Přeju vám, abyste o letošních Vánocích byli zahrnuti takovými dárky od svých blízkých a abyste jich sami rozdali náruče. Abyste měli opravdu bohatého Ježíška.

Pokojné Vánoce vám všem.

Autor: Markéta Demlová | středa 24.12.2014 15:20 | karma článku: 15,09 | přečteno: 874x
  • Další články autora

Markéta Demlová

Nečekám spasitele

27.1.2023 v 12:08 | Karma: 25,12

Markéta Demlová

Budu pejskař. Pejskař?!

26.2.2021 v 9:20 | Karma: 23,62

Markéta Demlová

Krize jako šance

28.10.2020 v 13:13 | Karma: 13,04

Markéta Demlová

Běhejme bezpečně

18.3.2020 v 11:19 | Karma: 11,98
  • Počet článků 76
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 7773x
Jako překladatelka denně převádím myšlenky jiných lidí, tak mám občas chuť napsat něco sama. Snad vás moje slova pobaví, dojmou nebo přivedou k zamyšlení.

Seznam rubrik