Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Milý synu, pomozte nám!

Když se podívám na životy svých předků - tedy těch, které jsem osobně poznala, vidím, že jejich mládí vždycky provázel nějaký mezník historie našeho státu. Moji praprarodiče se narodili někdy kolem přelomu století za císaře pána a první děti začali přivádět na svět za první světové války. Moji prarodiče prožili mládí v masarykovském Československu a první děti se jim narodily okolo druhé světové války. Moji rodiče prožili nadšení i kruté vystřízlivění z osmašedesátého a já jsem se narodila na počátku Husákovy éry. Moje generace zažila ve studentských letech sametovou revoluci a naše děti se díky tomu narodily v opět svobodné zemi. Teď nastupuje tvoje generace, milý synu, a díkybohu není na obzoru ani válka, ani okupace, ani převrat.

Vaše generace je snad první opravdu svobodná generace vůbec. Jste svobodní navenek, ale hlavně uvnitř. Od malička máte právo na svůj názor a bez zábran ho umíte prosazovat, učíte se jazyky, poznáváte svět, cestujete, díky internetu jste doma v podstatě všude. Víte, co chcete, a umíte si za tím jít. Máte rozhled, jaký jsme ani my rodiče, ani nikdo z vašich předků, ve vašem věku nemohli mít. Máte bezpečí, které neměli vaši praprarodiče, máte naději, která byla na dlouhou dobu vzata vašim dědům a babičkám. Máte budoucnost ve svých rukou, a po mnoha generacích je to pravda, a ne klišé.

Pár let před tím, než ses narodil, žila tahle země sametovou revolucí. Byla to nádherná doba plná euforie z nabyté svobody. Každý si do ní promítal nějaké naděje a na krátkou dobu tu vládla atmosféra pospolitosti a společného očekávání. To se bohužel z velké části nenaplnilo. Ani nemohlo. Žádná společenská změna neudělá z lidí beránky, a vlků v jejich rouše bylo vždycky dost. Vydali jsme se na cestu k demokracii a neuměli si ani představit, jak bude svízelná. Země byla čtyřicetiletým "hospodařením" komunistů zničená - hroutila se ekonomika, životní prostředí bylo zdevastované, ale největší škody byly na lidech - byli uzavření do sebe, nezvyklí myslet, nezvyklí o sobě rozhodovat, zato uvyklí ohýbat záda, držet pusu a krok. V takových podmínkách je těžké budovat něco nového.

Spousta lidí do toho šla odhodlaně. Jedni vstoupili do politiky a považovali to za své poslání. Upřímně chtěli stavět novou společnost na demokratických principech a vznešených ideálech. Jiní se zadlužili u známých a příbuzných a na koleně zakládali společnosti, které by pozvedly naše zhuntované hospodářství. Na druhé straně však bylo mnoho takových, kteří zavětřili příležitost a rozhodli se využít chaotickou situaci nově vznikajících struktur ve svůj prospěch. Často to byli bývalí veksláci, estébáci, komunističtí funkcionáři a prominenti minulého režimu. Ti neměli ideály, zato měli peníze, konexe a schopnost rychle se zorientovat. Brzy pronikli všude - do poslaneckých křesel a stranických sekretariátů, do představenstev bank a státních i privatizovaných podniků. A protože už za komunistů si prominenti podávali ruku s podsvětím, i teď došlo k prorůstání politiky a byznysu, potažmo politiky a nejrůznějších mafií. A najednou už nebylo jasné, kdo je kdo, převlékaly se kabáty, gauneři se dostávali na vrchol a stíraly se rozdíly mezi pravdou a lží, slušností a podrazáctvím, poctivostí a přetvářkou.

Došlo to tak daleko, že předsedové dvou nejsilnějších politických stran, postrkovaní nejrůznějšími "kmotry" a hnaní vlastním narcismem a touhou po moci, uzavřeli pakt. Rozdělili si pozice ve vládě a v parlamentu a domluvili se, že si budou navzájem krýt záda a nepolezou si do zelí. A pak otevřeli dveře všem svým kmotrům, aby z toho ti dobráci také něco měli. Nedozírné důsledky tohoto amorálního kroku pociťujeme dodnes. Korupce se rozbujela ve všech resortech, na všech úrovních. Ovšem oba pánové svůj čin dodnes obhajují jako jediné možné řešení.

Dobře víš, o kom mluvím. Ten první předseda dnes sedí na Hradě jako prezident, ten druhý se dere na jeho místo v útočné, místy až nechutné kampani. Jsou jeden za osmnáct, druhý bez dvou za dvacet. Sice tvrdí, že jsou názoroví oponenti, ale nakonec se vždycky shodnou, o čemž svědčí i trapné zapojení rodiny Klausovy do Zemanovy kampaně.

Když Klaus se Zemanem podepisovali opoziční smlouvu, bylo ti pět. Miloše Zemana si v politice nemůžeš pamatovat. Obrázek o něm si ale jistě uděláš z jeho vystupování v posledních dnech. Věř mi, nezměnil se - a když, tak ne k lepšímu. Pořád je to ten sebestředný jájista, který uráží a poučuje všechny kolem a mele si dokola jen tu svou. Jestli se stane prezidentem, bude se chovat ještě hůř než Václav Klaus. Do sebe zahleděný je sice úplně stejně, ale oproti Klausovi nemá vychování, navíc je alkoholik. Má na kontě spoustu špinavostí a nestydí se lhát. Stojí za ním lidé s pochybnou minulostí a hlavně s pochybnými penězi. Jako prezident nemá lidem co nabídnout - není morální autorita, vzor, chápající člověk, který umí naslouchat všem, nejen těm, kteří mu podkuřují. Ve stejném stylu je i jeho kampaň – neprůhledně financovaná, vedená negativisticky, postavená na pár větách vytržených z kontextu a podpásových útocích zaměřených na ty nejnižší lidské pudy.

A proto se chci obrátit na tebe a tvé spolužáky a kamarády, milý synu. Zítra začíná druhé kolo prezidentských voleb. Vypadá to, že výsledek bude těsný a rozhodovat bude doslova každý hlas. Prosím, přijďte volit. Pomozte nám, kteří jsme unavení "blbou" náladou (jak ten výraz nenávidím!), kterou současný prezident pomohl nastolit a kterou vytrvale udržuje. Pomozte nám zvolit na Hrad prezidenta, za kterého se nebudeme stydět a který bude hoden naší důvěry. Prezidenta, díky kterému z Hradu zavane svěží vítr. 

Když studenti začali se sametovou revolucí, shlíželi na ně komunističtí funkcionáři skrz prsty jako na zmanipulované a pomýlené děti. Něco podobného nedávno poznali na vlastní kůži studenti v jižních Čechách, když se bouřili proti tomu, že by komunisté měli rozhodovat o resortu školství. Slyšeli úplně stejné nařčení - zmanipulované děti. Ale to vy nejste. Umíte si utvořit názor a nedáte se opít rohlíkem. Proto přijďte k volbám, vezměte je za své. Jste mladí a budete volit srdcem, protože máte odvahu a ideály a ještě jste se nenaučili dělat jen to, co se vám vyplatí. Na druhou stranu budete volit i rozumem, protože umíte pracovat s informacemi a tvořit si názor na základě argumentů. Nebojím se, že byste nevěděli, jak se rozhodnout. Prezidentská kampaň byla dlouhá a vy si dobře všímáte, jak se který kandidát chová a jak vystupuje. Pomozte nám zvolit prezidenta, který na Hrad nebude stěhovat skříň plnou kostlivců z minulosti. Pomozte nám zvolit státníka, který napraví pošramocenou reputaci naší země v zahraničí, který nebude nastrčenou figurkou finančních či mocenských skupin, který nás nebude dusit svou ješitností, pomstychtivostí a malostí.

Jistě jste si všimli, kolik v kampani Karla Schwarzenberga vystoupilo umělců, sportovců, vědců a osobností veřejného života. Neudělali to ve snaze po zviditelnění a sebeprezentaci, ani proto, aby se svezli na vlně pomíjivé popularity. Udělali to, protože věří, že máme naději na změnu. Jistě, prezident má velmi omezené pravomoci a reálně může do politického a ekonomického života země zasahovat jen málo. Ale má velký vliv na to, jaká bude ve společnosti atmosféra. Když bude jednotící silou, která povede protistrany k dialogu, když bude naslouchat, a nepovede si stále dokola jenom tu svou, když se bude zamýšlet nad kritikou, místo aby ji považoval za urážku majestátu, pak se ovzduší ve společnosti uvolní a všem se bude lépe dýchat. Vám se v takové společnosti bude lépe studovat, hledat uplatnění a zakládat rodiny.

Tak přijďte volit, protože vaše hlasy rozhodnou. Ať můžeme konečně zapomenout na blbou náladu a zase o kousek postoupit na cestě mezi civilizované státy.

 

Autor: Markéta Demlová | čtvrtek 24.1.2013 23:38 | karma článku: 26,69 | přečteno: 1996x
  • Další články autora

Markéta Demlová

Nečekám spasitele

Končíme poslední etapu třetí přímé volby prezidenta v této zemi. Po Zemanových kampaních, o nichž jsme si mysleli, že nic hnusnějšího už přijít nemůže, jsme viděli ještě hlubší dno, které vyvrcholilo ohavnou ruskou provokací.

27.1.2023 v 12:08 | Karma: 25,12 | Přečteno: 631x | Diskuse| Politika

Markéta Demlová

Budu pejskař. Pejskař?!

Milá sestro, jak víš, nikdy jsem nechtěla psa. V dětství jsem přijala názor rodičů, že do panelákového bytu pes nepatří, a na rozdíl od tebe jsem nikdy po pejskovi netoužila natolik,

26.2.2021 v 9:20 | Karma: 23,62 | Přečteno: 871x | Diskuse| Osobní

Markéta Demlová

Krize jako šance

Na Silvestra jsme si přáli, aby nám rok s hezkými dvěma dvacítkami v letopočtu přinesl jen to dobré, teď se nejspíš všichni modlíme, aby už byl konečně za námi. Rok 2020 si na nás přichystal pandemii covid-19, kterou jsme nečekali

28.10.2020 v 13:13 | Karma: 13,04 | Přečteno: 435x | Diskuse| Ostatní

Markéta Demlová

Běhejme bezpečně

Kamarádi běžci, obracím se v prvé řadě na vás, v druhé na všechny, kdo v dnešních dnech vyrážejí do přírody.

18.3.2020 v 11:19 | Karma: 11,98 | Přečteno: 341x | Diskuse| Sport

Markéta Demlová

Jak pracovat z domu, když nejste freelancer

Koronavirová epidemie zavírá podniky a nutí některé firmy, aby své zaměstnance poslaly pracovat z domu. Těm, kteří si s nastalou situací neví rady, přináším pár doporučení, ověřených dvacetiletou praxí překladatelky na volné noze.

17.3.2020 v 15:10 | Karma: 11,31 | Přečteno: 234x | Diskuse| Ostatní

Markéta Demlová

Ztráta pařížské katedrály by bolela nás všechny

Se srdcem zdrceným a skrz slzy, které se mi koulely po tvářích, jsem v pondělí večer sledovala, jak hoří katedrála Notre-Dame v Paříži. Z lásky k tomuto městu jsem se vyznala už na podzim, kdy jsem tu byla naposled,

17.4.2019 v 14:49 | Karma: 12,57 | Přečteno: 257x | Diskuse| Ostatní

Markéta Demlová

Paris, mon amour

Dnes vás zdravím z města nad Seinou, Města světel, které mě uchvátilo hned při letmém prvním setkání, zadráplo se mi pod kůži a rozhodlo, že si s ním vypěstuji vztah na celý život, i když jsem nedoufala, že ho ještě někdy uvidím.

3.10.2018 v 11:01 | Karma: 12,97 | Přečteno: 407x | Diskuse| Cestování

Markéta Demlová

Sebevražda brandu v přímém přenosu

Světem českého sportu i bulváru otřásá nově vydaná kniha olympijské medailistky a mistryně světa v biatlonu Gabriely Koukalové. Sportovní hvězda první velikosti v ní velmi otevřeně líčí svůj dosavadní život a rozkrývá věci, které

18.4.2018 v 13:14 | Karma: 42,89 | Přečteno: 15269x | Diskuse| Společnost

Markéta Demlová

Milí Češi, váš prezident vás nemá rád

Smutno, velmi smutno mi bylo při sledování včerejší prezidentské debaty na TV Prima. Při pohledu na rozvaleného prezidenta, který si se zjevnou rozkoší užíval výbuchy rozvášněného publika a s jízlivou škodolibostí sázel jeden faul

24.1.2018 v 12:13 | Karma: 41,59 | Přečteno: 5154x | Diskuse| Politika

Markéta Demlová

Babka

Kousek od pardubického gymplu stojí domov důchodců. Cestou ze školy jsem kolem něj chodila každý den. Někdy ve třeťáku se za jedním oknem v prvním patře začala objevovat taková babka. Jako z Ladova obrázku, snad i ten šátek měla.

13.11.2017 v 11:51 | Karma: 35,97 | Přečteno: 2058x | Diskuse| Osobní

Markéta Demlová

Křupan jsem a křupan budu

Že současný český prezident nemá vychování, na to už jsme si zvykli. Že pro sprosté slovo nejde daleko, to taky víme. Že se nezdráhá urážet své odpůrce ať už vlastními ústy, nebo prostřednictvím svého mluvčí,

25.6.2017 v 14:46 | Karma: 35,56 | Přečteno: 2004x | Diskuse| Politika

Markéta Demlová

K čemu jsou holky na světě?

V posledních dnech internet zvířila prudká debata nad básničkou Jiřího Žáčka, kterou děti čtou v čítankách. Podle ní jsou holky na světě proto, aby z nich byly maminky láskyplně pečující o děti.

17.1.2017 v 7:42 | Karma: 48,82 | Přečteno: 23258x | Diskuse| Ona

Markéta Demlová

Živé květy

Když teď potkávám v obchodech děti, které trochu bezradně, ale s jiskrou v oku shánějí dárky, vzpomínám, jak jsem sama kdysi postávala v Prioru a v ruce žmoulala pár desetikorun, za které jsem svým milým chtěla koupit celý svět.

17.12.2015 v 10:05 | Karma: 30,13 | Přečteno: 1625x | Diskuse| Ostatní

Markéta Demlová

Nejste fašouni, jen máte strach. Tím ale islamistům hrajete do noty

Už dlouho s obavami sledujete, jak se do Evropy valí tisíce uprchlíků denně. Nic o nich nevíte, až na to, že jich je moc a že vyznávají islám. Náboženství, které se v posledních letech zmiňuje téměř při každém teroristickém útoku.

20.11.2015 v 8:30 | Karma: 28,24 | Přečteno: 3780x | Diskuse| Politika

Markéta Demlová

Anežko Česká, oroduj

Princezno Anežko, dcero prvního českého krále, když tě před 26 lety Jan Pavel II. prohlásil v Římě za svatou, byla to velká chvíle. Říkalo se, že až budeš svatořečena, bude národu dobře. Pár dnů nato se opravdu začaly dít věci.

17.11.2015 v 11:30 | Karma: 19,31 | Přečteno: 634x | Diskuse| Ostatní

Markéta Demlová

Třicet stříbrných a jiné podružnosti

Milí maturanti, internetem jdou nářky, jak byly letošní maturitní písemky z češtiny náročné. Po letech, kdy jste se v potu tváře lopotili ve školních lavicích, vás čekal křest ohněm. Test však připomínal vraždění neviňátek.

12.5.2015 v 16:01 | Karma: 30,81 | Přečteno: 1704x | Diskuse| Ostatní

Markéta Demlová

Tatínek superman a maminka... prostě maminka

"Co děláš, mami?" zeptal se mě nejmladší synek, když viděl, jak stojím na stoličce a rozebírám světlo nad zrcadlem v koupelně. "Spravuješ žárovku? Nevzpomínám si, že bych tě někdy viděl něco spravovat. To spíš taťku, ten to umí, ale tebe ne."

14.4.2015 v 13:09 | Karma: 45,11 | Přečteno: 18100x | Diskuse| Ona

Markéta Demlová

Bohatého Ježíška

Tak jsme se zase dočkali. Nejšťastnější den v roce. Zábava, tanec a zpěv, ejaja, hopsasa, řekl by Ijáček. A dárky. A dobré jídlo. Cukroví. Stromeček. Svíčky. Týdny jsme sháněli, chystali, připravovali, vařili a pekli, aby ten dnešní den byl štědrý po všech stránkách. Ale opravdu po všech?

24.12.2014 v 15:20 | Karma: 15,09 | Přečteno: 874x | Diskuse| Ostatní

Markéta Demlová

Volební bizár ukazuje na bezradnost české politiky

Zítra začínají komunální volby, někde se volí i do Senátu. Kampaň, která k tomu probíhá, je snad nejubožejší, jakou jsme dosud viděli. Jako by padla všechna tabu, už se může vše. Slovník čtvrté cenové, zadnice vystrčené na voliče, útoky na první signální. Jakou vážnost bude mít senátorka, která se v uniformě sexuální pracovnice válí na ulicích a slibuje sex? Jeden neví, jestli se smát, nebo plakat. Prostě kríze.

9.10.2014 v 12:00 | Karma: 31,26 | Přečteno: 3375x | Diskuse| Politika

Markéta Demlová

Běhám. S tyčkami.

Na svých výbězích do přírody moc lidí nepotkávám, jen tu a tam pejskaře (moc děkuji všem ohleduplným, kteří si psa přivolají k noze a počkají, dokud nepřeběhnu, nerada bych se vracela z běhu s otiskem chrupu rozverného vlkodava na lýtku). Nedávno jsem ovšem narazila na dědečka s chlapečkem na procházce. "Dědo, proč má ta paní ty tyčky?" zeptal se kluk. A než děda stihl zareagovat, odpověděl si sám: "Asi už nemůže. Asi ji bolej' nohy."

3.10.2014 v 8:00 | Karma: 14,70 | Přečteno: 1109x | Diskuse| Ostatní
  • Počet článků 76
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 7773x
Jako překladatelka denně převádím myšlenky jiných lidí, tak mám občas chuť napsat něco sama. Snad vás moje slova pobaví, dojmou nebo přivedou k zamyšlení.

Seznam rubrik