Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Koho na Hrad? Já mám jasno.

PRO Dny Václava Klause v prezidentském křesle jsou sečteny. Nebude mi líto, až se svou suitou podivných pánů odejde. Nemyslím si, že byl dobrým prezidentem. Nespojoval, ale rozděloval. Kritizoval, ale nenabízel řešení ani vize. Dělal nám ostudu v zahraničí (a teď nemyslím na tu malichernou příhodu s propiskou). Zastával se podivných lidí a obhajoval ještě podivnější názory. No a teď ta amnestie? To je hořké gesto na rozloučenou. 

www.volimkarla.cz

Je na nás voličích, abychom rozhodli, kdo na jeho místo. Jak si představujeme nového prezidenta a co od něj čekáme? Na tuhle otázku by si měl každý poctivě odpovědět, než hodí svůj hlas jednomu z devíti kandidátů. Prezident našeho státu nemá téměř žádné výkonné pravomoci, takže záleží čistě na kvalitě jeho osobnosti, jakou náplň dá svému úřadu. Jestli z něj bude pouhý kladeč věnců a vítač státních návštěv, nebo skutečná hlava státu hodná toho titulu. 

Prezident podle mého gusta musí být nadstranický. Musí mít přirozenou autoritu, kterou budou uznávat politici zleva i zprava, aby mohl působit jako jednotící element naší politické scény. Musí být zkušený, zběhlý v domácí i zahraniční politice. Chci, aby byl proevropský. Evropská unie se vybabrává z krize a náš prezident by měl přispět k tomu, aby společnost pochopila, že jenom sjednocená Evropa může být rovnocenným spoluhráčem USA, Číny či Ruska, a že je tudíž vhodné, abychom si přestali hrát jen na malém českém písečku a přiložili ruku ke stavbě společného evropského domu - a to tím spíš, že tu ruku umíme pěkně natahovat, když požadujeme evropské dotace. Chci prezidenta, který nebude korumpovatelný, který svůj úřad bude brát jako službu národu a vlasti (a zaslouží se o to, aby lidé přestali brát tohle spojení jen jako tři prázdné pojmy), a ne jako způsob, jak se odvděčit mocenským skupinám, které má v zádech. Můj prezident by měl mít velký morální kredit, aby si ho lidé mohli vážit. Musí být pravdomluvný a poctivý v slovech i skutcích. Musí umět přiznat chybu, mít nadhled a smysl pro humor, aby kritiku své osoby bral jako příležitost k sebereflexi, a ne jako útok na svůj majestát.

Když se dívám na devítku kandidátů optikou výše uvedených kritérií, postupně mi vypadnou všichni až na jednoho. Jako první Jana Bobošíková. Nesnáším ji už od televizní krize v roce 2000. Neshodnu se s ní v názoru téměř na nic, vadí mi, jak hraje na protievropskou a nacionalistickou notu. Už jsem si zvykla, že vleze do každých voleb, které se jí namanou, ale doufám, že si tím vyslouží maximálně zápis do Guinessovy knihy rekordů. 

Hned za ní jde z kola ven Miloš Zeman. Jak se ukázalo, objímání stromů na Vysočině ho nepřivedlo k většímu souladu s všehomírem, pořád je to ten sebestředný nabubřelý ješita s chováním řeznického psa. Je pro mě nepřijatelný nejen pro ruský kapitál, který mu (jistě ne nezištně) platí stranu i kampaň, pro aparátčíky a vyčuránky, kterými se obklopuje, ale prostě pro to, jaký je. Vadí mi, že uráží lidi a z každého, kdo s ním nesouhlasí, dělá blbce. Na billboardech tvrdí, že "Každý váš hlas bude slyšet". Přitom neumí naslouchat. Novináře má za bandu pitomců, jako by si neuvědomoval, že řadový občan s ním nemůže komunikovat jinak než zprostředkovaně přes média. A že když odmítá vysvětlovat svoje kroky a názory sdělovacím prostředkům, odmítá je vysvětlovat lidem. Navíc jsem nezapomněla, jak se choval jako premiér. Bamberská aféra, Olovo, opoziční smlouva... svědčí výstižně o jeho charakteru.

Nepřijatelný je i Jan Fischer. Nechci na Hradě komunistu. Neobměkčí mě slovy o tom, jak se z chyby poučil a že to dělal pro děti. Můj táta měl taky děti, a přece do strany nevlezl. Ani spousty jiných tátů to neudělaly. Fischer tím, že vstoupil do KSČ, souhlasil se vstupem vojsk "spřátelených" armád na naše území. Člověk, který tento akt nevnímal jako pokoření národa a porušení státní suverenity, nemá na Hradě co dělat. Navíc i za ním stojí partička "kmotrů", která ho nefinancuje z čisté víry v jeho ideály. On totiž žádné nemá. Nemá charakter. Snaží se zalíbit všem a svůj kredit staví na tom, že je bezkonfliktní. Ale to, že není sprostý a s nikým se nepouští do otevřené konfrontace, ještě neznamená, že je dobrý člověk a politik. Naopak nám tenhle jeho postoj, pro který si vysloužil přezdívku „Želé“, zavařil na slušný problém. Kvůli jeho neochotě jít s někým do sporu máme totiž dražší energii a krajinu nám hyzdí spousty fotovoltaických panelů. Ale Jan Fischer odpovědnost odmítá – já nic, já muzikant.

Stejně jako Fischera diskvalifikuje k výkonu prezidentské funkce jeho komunistická minulost, diskvalifikuje k témuž Vladimíra Franze minulost skinheadská. I kdyby pro ni měl tisíc důvodů a i když ho jeho příznivci považují za "zosobnění morálky a člověka s bezúhonnou minulostí" (převzato z jeho internetové stránky),  v zahraničí by tento "škraloup" poškozoval (díky Václavu Klausovi už tak dost pošramocenou) reputaci naší republiky. Nevěřím, že člověk bez politických zkušeností by byl dobrým prezidentem. Samotné ideály nestačí a věřit v nějakou hlubší proměnu společnosti je naivní. Navíc nerozumím, co chce pan Franz světu sdělit svým neortodoxním zjevem a nevěřím, že by byl většinou společnosti brán vážně. Nepochybuji, že je to vzdělaný člověk s rozumnými názory, ale musel by mít mnohem větší podporu, aby mohl fungovat jako jednotící síla české politiky a veřejného života.

Táni Fischerové si vážím pro její občanské postoje a mravní zásady, ale na funkci prezidenta její ideály a neurčité proklamace o důvěře, solidaritě a poctivé práci prostě nestačí. Její vize spravedlivé společnosti, jak ji propaguje Klíčové hnutí, jež založila, je utopistická, naivní a neproveditelná. A například tvrzení, že "hospodářský život je nutné postavit na rozvoji sluneční energetiky", je v zemi s naším klimatem vyložená blbost.

Přemysl Sobotka je ze všech kandidátů nejméně vidět a slyšet. Nenápadité billboardy snad hrají na obehranou protievropskou notu a hesla jako "Budu lidem pomáhat, ne škodit", nikoho neuchvátí. Asi je to slušný člověk, jeden z těch, kteří neberou politiku jako výtah k moci, ale to je samo o sobě málo. Nevím, jakým by byl prezidentem, a nemám zájem to zjistit.

Na Jiřího Dienstbiera jsem původně zapomněla (takže ti, kdo můj článek četli jako první, komentář k němu neviděli), což ovšem taky o něčem svědčí. Nelíbilo se mi, že si šel říkat o podporu komunistům. A ani u něj nejsem přesvědčená, že má všech "pět pé" pro to, aby byl dobrým prezidentem.

Zuzana Roithová je žena s velkým rozhledem a zkušenostmi, ostřílená harcovnice české politiky s ucelenými a konzistentními názory. Na Hradě by se mi docela líbila, ale nemá potřebné charisma, aby dokázala oslovit výraznější část společnosti.

Takže zbývá jediný kandidát, kterého jsem se rozhodla volit. Karel Schwarzenberg. Člověk jasných zásad a morálních postojů, který má podle mě ze všech kandidátů největší potenciál být dobrým prezidentem. Je čestný, nezkorumpovatelný, protože majetek má a svou účast v politice bere jako službu, a ne jako způsob, jak uchvátit moc. Nestaví vzdušné zámky a neslibuje něco, co nebude moci splnit. Má dobré jméno v zahraničí, které mu otevírá dveře, do kterých se jiní jen tak nedostanou. Jeho slova jsou "ano ano, ne ne". Nelže, nevymlouvá se a umí přiznat chybu. Bere se s humorem a umí naslouchat druhým. Díky svému původu ví, že máme odpovědnost dobře spravovat, co nám bylo svěřeno, abychom to zachovali pro další generace. Ztotožňuji se s jeho představou role České republiky v Evropské unii. A že občas usne v parlamentu? Ať hodí první kamenem, kdo nikdy neusínal na přednášce, v divadle nebo na koncertě. Ať si zkusí sedět hodiny v nepohodlné lavici a poslouchat nekonečný proud mnohdy bezobsažných žvástů, sledovat exhibici duševních onanistů, jejichž jediným cílem je ukojit přebujelé ego, a pochopí, že usnout je možná to nejrozumnější, co v takové chvíli může udělat.

Doufám, že navzdory průzkumům na Hradě neusedne ani bezpáteřník, ani hulvát, ale šlechtic nejen původem, ale hlavně duchem, a že po deseti letech budeme mít zase prezidenta, kterého si budeme moci vážit a kterého nám svět bude závidět.

Autor: Markéta Demlová | čtvrtek 10.1.2013 10:41 | karma článku: 28,08 | přečteno: 2628x
  • Další články autora

Markéta Demlová

Nečekám spasitele

Končíme poslední etapu třetí přímé volby prezidenta v této zemi. Po Zemanových kampaních, o nichž jsme si mysleli, že nic hnusnějšího už přijít nemůže, jsme viděli ještě hlubší dno, které vyvrcholilo ohavnou ruskou provokací.

27.1.2023 v 12:08 | Karma: 25,12 | Přečteno: 631x | Diskuse| Politika

Markéta Demlová

Budu pejskař. Pejskař?!

Milá sestro, jak víš, nikdy jsem nechtěla psa. V dětství jsem přijala názor rodičů, že do panelákového bytu pes nepatří, a na rozdíl od tebe jsem nikdy po pejskovi netoužila natolik,

26.2.2021 v 9:20 | Karma: 23,62 | Přečteno: 871x | Diskuse| Osobní

Markéta Demlová

Krize jako šance

Na Silvestra jsme si přáli, aby nám rok s hezkými dvěma dvacítkami v letopočtu přinesl jen to dobré, teď se nejspíš všichni modlíme, aby už byl konečně za námi. Rok 2020 si na nás přichystal pandemii covid-19, kterou jsme nečekali

28.10.2020 v 13:13 | Karma: 13,04 | Přečteno: 435x | Diskuse| Ostatní

Markéta Demlová

Běhejme bezpečně

Kamarádi běžci, obracím se v prvé řadě na vás, v druhé na všechny, kdo v dnešních dnech vyrážejí do přírody.

18.3.2020 v 11:19 | Karma: 11,98 | Přečteno: 341x | Diskuse| Sport

Markéta Demlová

Jak pracovat z domu, když nejste freelancer

Koronavirová epidemie zavírá podniky a nutí některé firmy, aby své zaměstnance poslaly pracovat z domu. Těm, kteří si s nastalou situací neví rady, přináším pár doporučení, ověřených dvacetiletou praxí překladatelky na volné noze.

17.3.2020 v 15:10 | Karma: 11,31 | Přečteno: 234x | Diskuse| Ostatní
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Moderní lichváři připravují o bydlení dlužníky i jejich příbuzné. Trik je snadný

18. dubna 2024

Premium Potřebujete rychle peníze, pár set tisíc korun a ta nabídka zní lákavě: do 24 hodin máte peníze na...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Prezident Petr Pavel se zranil v obličeji při střelbě ve zbrojovce

19. dubna 2024  15:44

Prezident Petr Pavel se při střelbě na střelnici v uherskobrodské České zbrojovce, kam zavítal...

Koalici rozdělují výše daňové slevy na poplatníka i výpověď bez udání důvodu

23. dubna 2024  14:33,  aktualizováno 

Rozpory ve vládní koalici u zásadních věcí přibývají s blížícími se volbami, ale i kvůli tomu, že...

Narušitelé jsou všude. Čínská rozvědka přitvrzuje, chlubí se i českým zářezem

23. dubna 2024

Premium Čínské tajné služby v posledních letech posilují svůj vliv a nebojí se ani prezentace na sociálních...

Sami máme málo. Evropa váhá nad systémy protivzdušné obrany pro Ukrajinu

23. dubna 2024  19:53

Mnohé evropské státy včetně Francie nejsou ochotné zříci se ve prospěch Ukrajiny svých...

Ursula von der Leyenová přijede v rámci předvolební kampaně do Prahy

23. dubna 2024  19:38

Šéfka Evropské komise Ursula von der Leyenová přicestuje v úterý 30. dubna do Prahy. V rámci...

  • Počet článků 76
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 7773x
Jako překladatelka denně převádím myšlenky jiných lidí, tak mám občas chuť napsat něco sama. Snad vás moje slova pobaví, dojmou nebo přivedou k zamyšlení.

Seznam rubrik