Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Předvánoční seznamy

Z dětství si pamatuju, že si maminka tak dva měsíce před Vánocemi pořizovala dlouhatánský seznam. Úhledným písmem si do kolonek pečlivě sepsala vše, co je potřeba nakoupit, uklidit, upéct, zařídit... a postupně odškrtávala to, co měla splněno. Když odškrtla poslední položku, Vánoce mohly začít.

Až jako dospělá jsem si uvědomila, kolik úsilí, práce a úmorného shánění ji to všechno stálo. Kolikrát šla po práci nebo místo oběda stát frontu na banány, mandarinky nebo knížky... (doplňte si sami, však víte, jaká byla nabídka) a kolikrát tu frontu stála marně, protože na ni  nevybylo. Jak škudlila na pár bonů, za které nám pak v Tuzexu kupovala k Mikuláši banánové Granko a velkou kolekci. Kolikrát jela vlakem z Pardubic do Hradce (v Pardubicích Tuzex dlouho nebyl) a kolikrát se vracela s prázdnou, protože kolekce nepřišly. Nakonec však vždycky tu kolekci, která se stala jedním z atributů našich Vánoc, na který dodnes vzpomínáme, vždycky sehnala (a já pořád, že za socialismu bylo zle, že jo). Kolekce byla plná dutých hořkočokoládových figurek v pestrobarevném staniolu, mnohem hezčích než byly ty, které se rozdávaly na podnikových besídkách. Se sestrou jsme si všechny ty ryby, prasátka, andělíčky, pejsky a bůhvíco ještě rozdělily, hrály si s nimi jako s hračkami a těšily se, až je najdeme na stromečku. Rok co rok marně vyhlížím v regálech, jestli si v Orionu přece jen nevzpomněli na svou vývozní produkci z 80. let...

Když na horách nasněžilo, balila nás maminka každý víkend na lyže (chodily jsme obě do oddílu, kde tatínek působil jako trenér). Jakmile za námi zapadly dveře, vytáhla svůj seznam a už jela: generální úklid skříní, leštění nábytku, tepování koberců, vykládání poliček v kuchyňské lince čistým voskovým papírem... Večer se odměnila tím, že si k televizi otevřela lahvičku vzácné Coca-Coly :-) V neděli nás vítal její úsměv a byt provoněný Diavou a mýdlem na koberce.

V prosinci pak ze seznamu mizely plechy upečeného cukroví, lahve domácího vaječného koňaku a krabičky vypálených svíček a františků, úhledně zabalené balíčky porůznu poschovávaných dárků, hromádky rozeslaných vánočních gratulací nebo svazečky jmelí a větviček. Na konci byly Vánoce, které přes všechno chystání a shánění nikdy neztratily svou pravou duchovní podstatu.

Taky jsem si v začátcích manželství zkoušela psát předvánoční seznamy, ale brzy jsem toho nechala. Nějak mi to nefungovalo. Dneska mám k ruce mnohem víc elektrických pomocníků, než měla moje maminka, dokonce mám i jednu pomocnici živou, která k nám chodí dvakrát týdně. Nemusím nic shánět, protože obchody praskají ve švech a většinu dárků nakoupím pohodlně po internetu. Přesto mám pocit, že věčně nestíhám a binec je všude, kam se doma podívám. Tak že bych to s tím seznamem přece jen ještě zkusila?

1) Okna. Nemyju. Vánoce v Polabí bývají stejně většinou pošmourné a deštivé, takže lesk jako blesk nikdo neocení. Ani si ho nevšimne. Zato okna polepím čerstvě vystříhaným betlémem a andělíčky od Vránových. Jsou krásní a při jejich vystřihování si člověk báječně vyčistí hlavu.

2) Záclony. Neperu. Ty v obýváku jsem stihla na podzim, zbytek oželím. Návštěvám je to jedno a mojí rodině? Šumafuk.

3) Koberce. Platí to samé, co v bodu 2. Akorát tady jsem na podzim nestihla nic.

4) Úklid a smýčení. Ten přijde na řadu o půlnoci mezi 23. prosincem a Štědrým dnem. Sotva pověsím na stromek poslední kouli a vytáhnu z trouby poslední vánočku, přeřadím na turbo rychlost a vygruntuju celý dům. Odcházím spát naprosto zničená, ale šťastná, že se na Štědrý den všichni probudí do krásně naklizeného domu, kde všechno voní.

5) Cukroví. To jo. To musí být. Něco s dětmi, něco (většinu) sama. Za zvuku koled a vůně františků, i kdyby hromy bily a bez ohledu na pracovní termíny (i když tu blbou knížku mám odevzdat už za dva týdny). A slíbila jsem si, že letos zkusím nějaký nový druh, dělám si zálusk na makronky.

6) Dárky. Zaplaťpánbůh za internet. Hlavně aby všechno včas došlo.

7) Gratulace. Nakoupila jsem krásné vánoční známky a dala si předsevzetí, že letos kašlu na esemesky a obešlu příbuzné tradičními pohlednicemi. Tak snad se zadaří.

8) Výzdoba. Adventní věnec i věnec na dveře vyrábím sama, moc mě to baví. Jen ty floristické potřeby, svíčky a dekorace se mi množí geometrickou řadou, takže narůstá i počet krabic, v kterých je přechovávám. Naštěstí mi v nich manžel letos na jaře udělal pořádek... takže jsem minulý týden musela všechny vyndat a otevřít, abych se shledala se vším potřebným :-) Taky jsem koupila nový stromek na terasu, aby bylo kam věšet světýlka. A do Vánoc snad stihnu rozvěsit všechno jmelí, větvičky, zvonečky...

9) Kultura. Adventní spirála u dcerky ve třídě. Vánoční besídky obou školáčků. Dcerčino baletní vystoupení v divadle. Vánoční koncert scholy, kam chodí naši velcí kluci. Láska nebeská. Třikrát. A koncert Plácida Dominga, kam vezmu mamku, i když se to koná až dvaadvacátého a navíc v Praze.

A to stačí. Z delšího seznamu bych beztak měla depku, že nestihnu všechno odškrtat. Protože čím jsem starší, tím míň mi záleží na vysmýčených koutech a tím víc je pro mě důležité, že se doma máme rádi a chceme být spolu. A že kuchyň zapatlaná od těsta na perníčky je lepší než ta, kde se všechno čistotou blyští, protože chvála Bohu za to, že ji má kdo zapatlat. Tak se chci snažit, aby ani ten letošní advent nebyl jen uhoněný a upachtěný, ale naplno prožitý. A totéž přeji i vám.

Autor: Markéta Demlová | úterý 4.12.2012 8:00 | karma článku: 17,27 | přečteno: 1312x
  • Další články autora

Markéta Demlová

Nečekám spasitele

Končíme poslední etapu třetí přímé volby prezidenta v této zemi. Po Zemanových kampaních, o nichž jsme si mysleli, že nic hnusnějšího už přijít nemůže, jsme viděli ještě hlubší dno, které vyvrcholilo ohavnou ruskou provokací.

27.1.2023 v 12:08 | Karma: 25,12 | Přečteno: 631x | Diskuse| Politika

Markéta Demlová

Budu pejskař. Pejskař?!

Milá sestro, jak víš, nikdy jsem nechtěla psa. V dětství jsem přijala názor rodičů, že do panelákového bytu pes nepatří, a na rozdíl od tebe jsem nikdy po pejskovi netoužila natolik,

26.2.2021 v 9:20 | Karma: 23,62 | Přečteno: 871x | Diskuse| Osobní

Markéta Demlová

Krize jako šance

Na Silvestra jsme si přáli, aby nám rok s hezkými dvěma dvacítkami v letopočtu přinesl jen to dobré, teď se nejspíš všichni modlíme, aby už byl konečně za námi. Rok 2020 si na nás přichystal pandemii covid-19, kterou jsme nečekali

28.10.2020 v 13:13 | Karma: 13,04 | Přečteno: 435x | Diskuse| Ostatní

Markéta Demlová

Běhejme bezpečně

Kamarádi běžci, obracím se v prvé řadě na vás, v druhé na všechny, kdo v dnešních dnech vyrážejí do přírody.

18.3.2020 v 11:19 | Karma: 11,98 | Přečteno: 341x | Diskuse| Sport

Markéta Demlová

Jak pracovat z domu, když nejste freelancer

Koronavirová epidemie zavírá podniky a nutí některé firmy, aby své zaměstnance poslaly pracovat z domu. Těm, kteří si s nastalou situací neví rady, přináším pár doporučení, ověřených dvacetiletou praxí překladatelky na volné noze.

17.3.2020 v 15:10 | Karma: 11,31 | Přečteno: 234x | Diskuse| Ostatní
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Moderní lichváři připravují o bydlení dlužníky i jejich příbuzné. Trik je snadný

18. dubna 2024

Premium Potřebujete rychle peníze, pár set tisíc korun a ta nabídka zní lákavě: do 24 hodin máte peníze na...

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Pád zhýralého náměstka otřásl Moskvou. Pod Šojguem se houpe židle

25. dubna 2024

Premium Ruskou politickou scénu rozvířil největší korupční skandál od začátku války. Zatčení náměstka...

Prezident má absolutní imunitu. Trump zaměstnal Nejvyšší soud, věří v průtahy

25. dubna 2024  19:09,  aktualizováno  19:40

Nejvyšší soud USA se poprvé zabývá otázkou, zda mají bývalí prezidenti absolutní imunitu vůči...

Trvalo to měsíc. Baltimore otevřel kanál pro lodě uvězněné po zřícení mostu

25. dubna 2024  19:34

Měsíc po zřícení přístavního mostu proplula nově otevřeným plavebním kanálem v Baltimoru první loď....

Chcete peníze? Máme otázky! Jourová jménem Bruselu griluje Ficovu vládu

25. dubna 2024  19:25

Nikdo si nepřeje, aby Slovensko přišlo o peníze z evropských fondů, řekla ve čtvrtek...

Arcon Personalservice GmbH
Instalatér do Německa

Arcon Personalservice GmbH

nabízený plat: 75 260 - 90 320 Kč

  • Počet článků 76
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 7773x
Jako překladatelka denně převádím myšlenky jiných lidí, tak mám občas chuť napsat něco sama. Snad vás moje slova pobaví, dojmou nebo přivedou k zamyšlení.

Seznam rubrik