Není žádné "my" a "oni"

5. 06. 2012 17:30:18
Události kolem zadržení Davida Ratha se sedmimilionovým úplatkem rozčeřily hladinu už tak vzedmutých vod nespokojenosti občanů s politickou kulturou v našem státě. V internetových diskusích a na sociálních sítích dávají lidé hromadně najevo své znechucení, hemží se to tam hláškami o zlodějích, sviních, na které se vaří někde voda, hajzlech a tak dále, doplňte si každý sám. Objevují se nejrůznější více či méně proveditelné návody, jak se všudypřítomnou korupcí zatočit (ten, s kterým dnes vyrukoval pan Okamura, je obzvlášť dobrý). Ve společnosti sílí pocit, že "my, prostí lidé, kteří žijeme jen z vlastní práce" (jak říká pan Okamura), doplácíme na lumpárny a špinavosti "těch nahoře", kteří jen kradou, korumpují a podvádí.

Nadávat na vrchnost jsme uměli vždycky dobře. Stejně tak hledat kořeny problémů všude jinde, jen ne u sebe. Je to takové jednoduché, každý to zvládne. Upustit ventil nahromaděné zlosti, distancovat se od toho, co se děje, a utvrdit se v pocitu, že víc s tím dělat nemůžu, protože kdo z nás půjde jako Don Quijote bojovat s větrnými mlýny? Lidé typu Jana Krause, Zuzany Bubílkové či Barbory Tachecí pochopili, že se na tom dá i docela dobře vydělat, a z nadávání na všechno a na všechny si udělali přímo živnost.

Jenže dělení na "my" a "oni" neplatí. Politikem ani vysokým úředníkem se nikdo nerodí. Není pravda, že usednutím do poslanecké lavice se z "prostého člověka" stává korytář. Neplatí, že od určitého postu (a od kterého vlastně - radního, starosty, hejtmana?) se z obyčejného úředníka stává zkorumpovaný přidělovač veřejných zakázek. Vyhrané volby nebo postup do vysoké funkce nezmění slušného člověka ve lháře, podvodníka a zloděje. Vrcholná politika není bahniště o nic větší než obecní rada v Horní Dolní. Nejsme "my" obyčejní, prostí, pracovití, slušní, bezmocní, co musí držet hubu a krok, a "oni" všehoschopní, nenažraní, líní, lstiví a mocní, kterým všechno projde.

Masarykovo heslo "nebát se a nekrást" je krutou zkratkou slabých stránek české národní povahy. Mnozí si ho po švejkovsku překroutili na "nebát se si nakrást" a není to zase tak dávno, kdy jsme tu měli režim, který se uvedl nejmohutnější rozkrádačkou v dějinách našeho státu. Pocit, že "kdo nekrade, okrádá rodinu", prostoupil celou společností a nikomu nepřišlo divné, že zmizí všechno, co není napevno přišroubované nebo aspoň přibité. Nedávno jsem viděla jeden díl seriálu Vyprávěj, kde maminka s typicky nesmělým úsměvem Veroniky Freimanové ukradla stěrače z cizího Favorita, protože ten jejich o ně právě přišel a protože jí stejně přišly takové povědomé, takže nejspíš byly jejich.

Rozdíl mezi ukradenými stěrači a sedmičkou Davida Ratha je jenom vnějškový. Podstata zůstává stejná. Obyčejní lidé vezmou, co jim nepatří, protože k tomu mají příležitost. Žiju ve městě, které má ideální podmínky pro to, aby se tu jezdilo na kole. Nenajdete rodinu, které by kolo neukradli, já těch odcizených v okruhu svých nejbližších napočítám nejmíň šest. Existuje tu jakýsi "koloběh kol", v bazaru koupíte kolo, které ukradli vašemu sousedovi. Komu z vás někdy v životě neukradli peněženku, kabelku, měděné okapy, auto? Za krádežemi nestojí vždy jen organizované bandy kriminálníků. Stačí příležitost a pocit, že mě nikdo nevidí, že mi to projde.

Socialismus nás naučil, že i sebemenší moc (třeba rozhodnout, komu prodám svíčkovou, a komu jenom flaksu, kdo půjde do ordinace dřív nebo komu zavolám, že přišly pračky) má směnnou hodnotu a dá se s ní kšeftovat. Vytěžit pro sebe z dané situace maximum je základním rysem lidské povahy. A je jedno, jestli se to děje na stavebním úřadě malé obce, nebo na ministerstvu. Je jedno, jestli mi kápne jenom lahvinka, nebo krabice na lahvinky s mnoha miliony. Podstata zůstává stejná.

Chceme, aby politici byli poctiví. Ale poctivost je taky relativní pojem. Když najdete na ulici peněženku, odnesete ji na policii? Když vám prodavačka vrátí na tisícikorunu místo na pětistovku, upozorníte ji na to? Pokud ne, je to stejné, jako když vám za nehty zůstanou miliony ze zfalšovaných zakázek. Rozdíl je jenom v měřítku.

Vrcholná politika není rezervace, kam by měla přístup jen úzká kasta vyvolených. Do politiky přicházejí lidé zdola. Vybírají si okruhy spolupracovníků, podřízených, rozhodují, s kým budou jednat, s kým ne. To je stejné v parlamentu jako na obecním úřadě v Čančuličkách. A můžeme ve volbách kroužkovat jako diví a volit nejrůznější uskupení v naději, že teď už to konečně bude jiné, dokud se u nás budou krást stěrače, budeme mít pořád na koho nadávat.

Autor: Markéta Demlová | úterý 5.6.2012 17:30 | karma článku: 22.97 | přečteno: 1128x

Další články blogera

Markéta Demlová

Nečekám spasitele

Končíme poslední etapu třetí přímé volby prezidenta v této zemi. Po Zemanových kampaních, o nichž jsme si mysleli, že nic hnusnějšího už přijít nemůže, jsme viděli ještě hlubší dno, které vyvrcholilo ohavnou ruskou provokací.

27.1.2023 v 12:08 | Karma článku: 25.12 | Přečteno: 631 | Diskuse

Další články z rubriky Společnost

Ladislav Pokorný

Vláda by měla zvážit nařízení, kterým bude stanoveno, že v Česku se už žije líp

Pan premiér se v médiích opakovaně vyjádřil, že díky vládě se občanům žije už jen lépe a že téměř vše bylo vyřešeno. Tuto skutečnost by však bylo vhodné vtělit do vládního nařízení, neboť je smutné, že ne všichni občané to chápou.

28.3.2024 v 16:51 | Karma článku: 33.84 | Přečteno: 573 | Diskuse

Jan Pražák

Mají mít staří lidé přednost?

Ráno jsem vstala levou nohou. Začalo to už předchozí večer, vnučka mi říkala do telefonu, že tam u nich přepadl nějaký mladý mizera staříka, který sotva chodil. Okradl ho a srazil na zem, až si ten pán pohmoždil ruku a odřel tvář.

28.3.2024 v 14:34 | Karma článku: 29.31 | Přečteno: 1976 | Diskuse

Jan Ziegler

Komunistický guru Marx byl vykořisťovatelem a hrubým člověkem

Na zakladateli vědeckého socialismu toho nebylo moc vědeckého a dělníky vůbec nemusel. Viděl v nich pouze nástroje (užitečné idioty), které svrhnou kapitalismus. Nenáviděl Židy a Slovany včetně Čechů.

28.3.2024 v 13:30 | Karma článku: 16.77 | Přečteno: 285 | Diskuse

Rudolf Pekař

Bacha na sváteční cyklisty

Začátek jara přináší nejen kvetoucí přírodu, ale také návrat cyklistů na silnice. Bohužel, spolu s nimi se objevují i tzv. sváteční cyklisté, kteří se chovají neopatrně a nezodpovědně.

28.3.2024 v 12:17 | Karma článku: 6.31 | Přečteno: 208 | Diskuse

Tomáš Vodvářka

Velký pátek jako příležitost

Už několik let je v "portfoliu" státních svátků i Velký pátek, který by mohl být vhodnou příležitostí k uvědomění si tzv. evropských hodnot, s nimiž se poslední léta mediálně žongluje.

28.3.2024 v 9:34 | Karma článku: 18.46 | Přečteno: 273 | Diskuse
Počet článků 76 Celková karma 0.00 Průměrná čtenost 7773

Jako překladatelka denně převádím myšlenky jiných lidí, tak mám občas chuť napsat něco sama. Snad vás moje slova pobaví, dojmou nebo přivedou k zamyšlení.

Smoljak nechtěl Sobotu v Jáchymovi. Zničil jsi nám film, řekl mu

Příběh naivního vesnického mladíka Františka, který získá v Praze díky kondiciogramu nejen pracovní místo, ale i...

Rejžo, jdu do naha! Balzerová vzpomínala na nahou scénu v Zlatých úhořích

Eliška Balzerová (74) v 7 pádech Honzy Dědka přiznala, že dodnes neví, ve který den se narodila. Kromě toho, že...

Pliveme vám do piva. Centrum Málagy zaplavily nenávistné vzkazy turistům

Mezi turisticky oblíbené destinace se dlouhá léta řadí i španělská Málaga. Přístavní město na jihu země láká na...

Kam pro filmy bez Ulož.to? Přinášíme další várku streamovacích služeb do TV

S vhodnou aplikací na vás mohou v televizoru na stisk tlačítka čekat tisíce filmů, seriálů nebo divadelních...

Stále víc hráčů dobrovolně opouští Survivor. Je znamením doby zhýčkanost?

Letošní ročník reality show Survivor je zatím nejkritizovanějším v celé historii soutěže. Může za to fakt, že už...