Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Megamatky

Každý čtvrtek sedám ve vestibulu umělecké školy, kam svou dcerku doprovázím na hodiny hudební nauky a klavíru. Většinou si s sebou tahám počítač s prací, ale občas mám čas rozhlédnout se kolem sebe a často i proti své vůli vyslechnu rozhovory, které ostatní vedou. Proto jsem si nemohla nevšimnout málem přírodního úkazu, který mi zatím unikal. Tím úkazem jsou megamatky.

Říkám tak ženám, jejichž život se točí kolem dětí a které stíhají milion věcí najednou. Určitě je to obdivuhodné, jenom si říkám, jestli jim při tom všem něco neuniká... Megamatky se přiřítí do lidušky jako uragán. Před sebou ženou dítě, za nimi se často loudá další, nejmladší jim visí na ruce nebo ho strkají v kočárku. Celé uřícené a s vytřeštěným výrazem naženou jedno dítě do hodiny, druhému rozloží po stole sešity a učebnice a začnou s ním dělat úkoly (podívej se, jak to píšeš, dej sem gumu, a teď znovu a pořádně) nebo číst básničku na zítřek. Do toho krmí mrňouska přesnídávkou, houpají kočárek, přebalují, nahánějí mrně od odpadkových košů a automatů na kávu, vše s patřičně hlasitým slovním doprovodem.

Když se nejstarší potomek vrátí, svěří mu mimino (věděli jste, že když skočíte na opěradlo kočárku, mimino v něm nadskočí půl metru?) a běží do hodiny s dítětem prostředním. Pak honem zpátky, všechno sbalit a hurá na fotbal, florbal, do keramiky, na angličtinu, na aikido a podobně. Večer se totálně vyčerpané vrací do svých domků ve vesnici za městem, kam jezdí autobus jednou za hodinu a jenom do pěti. Vyšťavené, ale s vnitřním pocitem vítězství, protože svým potomkům sedm dní v týdnu nabízejí smysluplné využití času, čímž podporují harmonický rozvoj jeho všestranně založené osobnosti.

Nedávno jsem byla nechtěným svědkem toho, jak na sebe narazily dvě megamatky: "Jé dobrý den, my se známe! Ze sboru, že jo? Nebo z plavání?" "Na plavání jsme nechodili, ale neznáme se z Klubíčka?" Obě megamatky ze sebe vysypou asi deset možností, odkud by se ještě mohly znát. Nakonec se shodnou, že se znají z keramiky. Do hovoru se spontánně vloží nejstarší synátor jedné z nich: "Jo, keramika! Tam jsem to TAK nesnášel!" "A co povídáš, dyk se ti tam líbilo," usadí ho maminka. A rozhovor jede dál...

Aby nedošlo k mýlce, sama mám čtyři děti a taky jsem s nimi jezdila a jezdím na hudebku, balet, florbal, fotbal či sbor a dobře vím, jaké jsou nervy, všechno to stihnout. A že když člověk přiletí urvaný domů a má ještě chystat večeři, koupat, uspávat, žehlit a vzít na vědomí, že s ním pod jednou střechou žije taky manžel, tak by potřeboval vrtuli u zadku. Taky jsem syna nutila dva roky chodit do sboru, i když se mu tam nelíbilo, protože má na zpěv talent, a sama jsem zářným příkladem toho, že když vám něco mimořádně jde, tak je dobře, když rodiče nepovolí a přidrží vás u toho (bez teroru a násilí, samozřejmě).

Ale i tady platí - všeho s mírou. Děti v mladším školním věku mají spoustu zájmů a chtějí provozovat spoustu koníčků, nejlépe každého čtvrt roku jiný. Je dobré nabídnout jim širokou škálu možností, z kterých si můžou vybrat. Ale měly by mít vyhrazený dostatek času jen pro sebe, kdy si budou jen tak hrát a blbnout, jak to vyhovuje jim samým, bez dozoru a organizace. Naplnit jim každou skulinku v rozvrhu všemožnými kroužky, jen aby se probůh ani minutku nenudily, to je stejně špatné jako nechat je jen tak zahálet.

Protože co z takovéhoto způsobu života dítě má? Večer se vrací domů stejně unavené jako matka, plné podnětů a zážitků, které nestihlo zpracovat, a čekají ho další povinnosti spojené s přípravou na zítřek, večeří, hygienou a tak dále. Nemůže vypnout, nemá čas si odpočinout, a utahaná máma ho zahání do postele, aby už konečně měla klid. Na nějaké povídání a sdílení nemá ani čas, ani náladu.

Megamatky učinily z dětí jediný smysl svého života, kterému všechno podřizují. Jsou nejisté a úzkostné, jestli všechno dělají správně, a uspokojení jim přináší jenom zářné výsledky jejich dětí. Mají perfektně zvládnutou logistiku, umí dokonale plánovat a stíhají tucet činností zároveň, přitom ale na první pohled vůbec nevypadají spokojeně. Jsou věčně uhoněné, věčně někam musí, věčně něco nestíhají. A tak paradoxně prohrávají v souboji, který jediný touží vyhrát. Místo aby si užívaly radost z toho, že mají děti (které jsou přes všechny starosti jedním z největších darů v životě vůbec), promarní jejich dětství neustálým pachtěním a shonem.

Kousek megamatky má v sobě asi každá matka. Každá někdy zapochybuje, jestli pro svoje dítě dělá dost. Každá se snaží umetat mu cestu, připravovat ho na život, podporovat jeho talenty. Každá má určitou představu, kam by to její dítě mělo dotáhnout. Ale je právě tohle ve vztahu s dítětem to nejdůležitější? Vždyť ruku na srdce: kolik je mezi námi Kubelíků, Jágrů, Suků nebo Kožených (a teď mám na mysli samozřejmě pěvkyni Magdalenu :-))? Jaká je naděje, že z dětí, které na chodbách lidušky potkávám, vyrostou umělci světového jména? Nepatrná. Samozřejmě každá věc, kterou člověk umí a dělá ji s láskou, je pro něj přínosem, a i v kroužcích děti formují svou osobnost a připravují se na budoucnost. Ale pořád si myslím, že společně nachystaná večeře, pohádka před spaním nebo obyčejné popovídání jsou důležitější než všechny kroužky dohromady.

 

Autor: Markéta Demlová | čtvrtek 29.3.2012 14:16 | karma článku: 42,33 | přečteno: 9213x
  • Další články autora

Markéta Demlová

Nečekám spasitele

Končíme poslední etapu třetí přímé volby prezidenta v této zemi. Po Zemanových kampaních, o nichž jsme si mysleli, že nic hnusnějšího už přijít nemůže, jsme viděli ještě hlubší dno, které vyvrcholilo ohavnou ruskou provokací.

27.1.2023 v 12:08 | Karma: 25,12 | Přečteno: 631x | Diskuse| Politika

Markéta Demlová

Budu pejskař. Pejskař?!

Milá sestro, jak víš, nikdy jsem nechtěla psa. V dětství jsem přijala názor rodičů, že do panelákového bytu pes nepatří, a na rozdíl od tebe jsem nikdy po pejskovi netoužila natolik,

26.2.2021 v 9:20 | Karma: 23,62 | Přečteno: 871x | Diskuse| Osobní

Markéta Demlová

Krize jako šance

Na Silvestra jsme si přáli, aby nám rok s hezkými dvěma dvacítkami v letopočtu přinesl jen to dobré, teď se nejspíš všichni modlíme, aby už byl konečně za námi. Rok 2020 si na nás přichystal pandemii covid-19, kterou jsme nečekali

28.10.2020 v 13:13 | Karma: 13,04 | Přečteno: 435x | Diskuse| Ostatní

Markéta Demlová

Běhejme bezpečně

Kamarádi běžci, obracím se v prvé řadě na vás, v druhé na všechny, kdo v dnešních dnech vyrážejí do přírody.

18.3.2020 v 11:19 | Karma: 11,98 | Přečteno: 341x | Diskuse| Sport

Markéta Demlová

Jak pracovat z domu, když nejste freelancer

Koronavirová epidemie zavírá podniky a nutí některé firmy, aby své zaměstnance poslaly pracovat z domu. Těm, kteří si s nastalou situací neví rady, přináším pár doporučení, ověřených dvacetiletou praxí překladatelky na volné noze.

17.3.2020 v 15:10 | Karma: 11,31 | Přečteno: 234x | Diskuse| Ostatní
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Moderní lichváři připravují o bydlení dlužníky i jejich příbuzné. Trik je snadný

18. dubna 2024

Premium Potřebujete rychle peníze, pár set tisíc korun a ta nabídka zní lákavě: do 24 hodin máte peníze na...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Prezident Petr Pavel se zranil v obličeji při střelbě ve zbrojovce

19. dubna 2024  15:44

Prezident Petr Pavel se při střelbě na střelnici v uherskobrodské České zbrojovce, kam zavítal...

Ukrajinská policie zadržela šest Čechů za telefonické podvody z Oděsy

23. dubna 2024  21:25

Ukrajinské úřady oznámily zadržení devíti členů zločinecké organizace včetně šesti Čechů, kteří z...

Nepříjemné svědectví. Bulvární boss popsal, jak Trumpovi pomohl s kampaní

23. dubna 2024  21:21

Bývalý vydavatel bulvárního listu National Enquirer v úterý u newyorského soudu popsal porotě, jak...

Koalici rozdělují výše daňové slevy na poplatníka i výpověď bez udání důvodu

23. dubna 2024  14:33,  aktualizováno 

Rozpory ve vládní koalici u zásadních věcí přibývají s blížícími se volbami, ale i kvůli tomu, že...

Narušitelé jsou všude. Čínská rozvědka přitvrzuje, chlubí se i českým zářezem

23. dubna 2024

Premium Čínské tajné služby v posledních letech posilují svůj vliv a nebojí se ani prezentace na sociálních...

Samoživitelka skončila v nemocnici a čtvrt roku nemohla pracovat
Samoživitelka skončila v nemocnici a čtvrt roku nemohla pracovat

Téměř deset miliard korun – tolik jen za loňský rok poslaly pojišťovny lidem za úrazy, závažná onemocnění či úmrtí. Životní pojištění pomohlo za...

  • Počet článků 76
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 7773x
Jako překladatelka denně převádím myšlenky jiných lidí, tak mám občas chuť napsat něco sama. Snad vás moje slova pobaví, dojmou nebo přivedou k zamyšlení.

Seznam rubrik