Díky, pane prezidente

19. 12. 2011 8:15:45
Jistě nejsem jediná, koho zpráva o Vaší smrti hluboce zasáhla. Jistě nejsem jediná, komu se při ní derou do očí slzy. Jistě nejsem jediná, koho napadne jedno slovo: díky.

Chtěla bych bez velkého patosu a nabubřelých slov vyjádřit vděčnost za to, jaký jste byl a kým jste byl, ale nevím, jestli se mi to podaří. I když jsem na Vás rozhodně nemyslela každý den a poslední léta jste se z mého života spíše vytrácel, v koutku mého srdce budete mít vždycky své místo.

Děkuji. Děkuji za Vaši odvahu říkat nahlas pravdu v době, kdy lidé ze strachu nebo s vidinou prospěchu skláněli hlavu či šplhali po zádech ostatních. Děkuji za ochotu ukázat, že svoboda má svou cenu a stojí za to něco jí obětovat - třeba i pět let života. Děkuji za neúnavnost v boji proti bezpráví.

Nebyl to boj s větrnými mlýny, i když věřím, že Vás to mnohokrát napadlo. Když nadešel čas, měl jste sílu neuhnout před odpovědností a postavil jste se do role, kterou jste možná nechtěl hrát, ale pro kterou tehdy nebylo lepšího adepta. Zhostil jste se jí, jak nejlépe jste uměl. Pomohl jste téhle zemi přejít z dusné upachtěné totality ke svobodě pokojnou cestou. Byl jste státníkem, kterého jsme potřebovali. Nově se rodící demokracii jste s umanutostí sobě vlastní neúnavně stavěl na mravních zásadách, v jejichž sílu a životaschopnost lidé už málem přestali věřit. A i když se pro ně mnozí nadchli jen dočasně, protože jim brzy začaly překážet v úprku za materiálními výdobytky živelného kapitalismu, který se tu rozpoutal, Vy jste na ně se shakespearovským bláznovstvím nepřestával poukazovat.

Vaše pověst Vás předešla po celém světě a Váš kredit otevřel nejedny dveře. Málokdo věděl, kde leží Československo, ale Vaše jméno znal kdekdo. Díky němu nás ostatní země nebraly jako zhuntovaný státeček zpoza železné opony, ale jako partnera, který má ve vyspělé Evropě svoje místo. Mnozí Vám vyčítali, že jste udělal tlustou čáru za tím, co bylo, a nezasadil se o potrestání křivd minulosti - ale Vy jste věděl, že v zemi, kde každý desátý vlastnil rudou knížku, by se spravedlnost hledala jen velmi svízelně, a že je lepší začínat novou éru smířlivě a bez nenávisti, protože problémů bude i tak až nad hlavu.

Děkuji za Vaše přesvědčení, že pravda a láska zvítězí nad lží a nenávistí. I když jste pro ně byl mnohokrát kárán a vysmíván, já ho s Vámi sdílím - a nejsem jediná. Stejně jako Vy věřím v dobro v člověku - protože jsem ho na vlastní kůži zažila. I když to trvalo jen na pár měsíců, než se radost ze svobody a pocit sounáležitosti vytratily a na jejich místo nastoupila deziluze a otrávenost, mám naději, že kdyby zase šlo do tuhého, lidi zapomenou na vlastní prospěch a ukážou svou lepší tvář.

Děkuji, že jste nezahořkl, když jste se sám musel přesvědčit, že doma není nikdo prorokem. Když jste dostával hanlivé přezdívky a kdejaký hlupák se nestyděl Vás urážet. Díky, že jste až do poslední chvíle prosazoval ideály svobody, tolerance, pravdy.

Nechci Vás stavět na piedestal ani pět ódy - dělal jste chyby jako každý člověk a čas teprve ukáže, jaké místo zaujmete v dějinách naší země - ale já si až do smrti ponesu vzpomínku na Váš plachý úsměv a nemotorně zdvižené dva prsty. Díky - a pokoj Vaší duši, pane prezidente.

Autor: Markéta Demlová | pondělí 19.12.2011 8:15 | karma článku: 23.78 | přečteno: 1313x

Další články blogera

Markéta Demlová

Nečekám spasitele

Končíme poslední etapu třetí přímé volby prezidenta v této zemi. Po Zemanových kampaních, o nichž jsme si mysleli, že nic hnusnějšího už přijít nemůže, jsme viděli ještě hlubší dno, které vyvrcholilo ohavnou ruskou provokací.

27.1.2023 v 12:08 | Karma článku: 25.12 | Přečteno: 631 | Diskuse

Další články z rubriky Společnost

Ladislav Pokorný

Vláda by měla zvážit nařízení, kterým bude stanoveno, že v Česku se už žije líp

Pan premiér se v médiích opakovaně vyjádřil, že díky vládě se občanům žije už jen lépe a že téměř vše bylo vyřešeno. Tuto skutečnost by však bylo vhodné vtělit do vládního nařízení, neboť je smutné, že ne všichni občané to chápou.

28.3.2024 v 16:51 | Karma článku: 33.62 | Přečteno: 566 | Diskuse

Jan Pražák

Mají mít staří lidé přednost?

Ráno jsem vstala levou nohou. Začalo to už předchozí večer, vnučka mi říkala do telefonu, že tam u nich přepadl nějaký mladý mizera staříka, který sotva chodil. Okradl ho a srazil na zem, až si ten pán pohmoždil ruku a odřel tvář.

28.3.2024 v 14:34 | Karma článku: 29.21 | Přečteno: 1954 | Diskuse

Jan Ziegler

Komunistický guru Marx byl vykořisťovatelem a hrubým člověkem

Na zakladateli vědeckého socialismu toho nebylo moc vědeckého a dělníky vůbec nemusel. Viděl v nich pouze nástroje (užitečné idioty), které svrhnou kapitalismus. Nenáviděl Židy a Slovany včetně Čechů.

28.3.2024 v 13:30 | Karma článku: 16.77 | Přečteno: 283 | Diskuse

Rudolf Pekař

Bacha na sváteční cyklisty

Začátek jara přináší nejen kvetoucí přírodu, ale také návrat cyklistů na silnice. Bohužel, spolu s nimi se objevují i tzv. sváteční cyklisté, kteří se chovají neopatrně a nezodpovědně.

28.3.2024 v 12:17 | Karma článku: 6.26 | Přečteno: 208 | Diskuse

Tomáš Vodvářka

Velký pátek jako příležitost

Už několik let je v "portfoliu" státních svátků i Velký pátek, který by mohl být vhodnou příležitostí k uvědomění si tzv. evropských hodnot, s nimiž se poslední léta mediálně žongluje.

28.3.2024 v 9:34 | Karma článku: 18.24 | Přečteno: 272 | Diskuse
Počet článků 76 Celková karma 0.00 Průměrná čtenost 7773

Jako překladatelka denně převádím myšlenky jiných lidí, tak mám občas chuť napsat něco sama. Snad vás moje slova pobaví, dojmou nebo přivedou k zamyšlení.

Rána pro britskou monarchii. Princezna Kate má rakovinu, chodí na chemoterapii

Britská princezna z Walesu Kate (42) se léčí s rakovinou. Oznámila to sama ve videu na sociálních sítích poté, co se...

Smoljak nechtěl Sobotu v Jáchymovi. Zničil jsi nám film, řekl mu

Příběh naivního vesnického mladíka Františka, který získá v Praze díky kondiciogramu nejen pracovní místo, ale i...

Rejžo, jdu do naha! Balzerová vzpomínala na nahou scénu v Zlatých úhořích

Eliška Balzerová (74) v 7 pádech Honzy Dědka přiznala, že dodnes neví, ve který den se narodila. Kromě toho, že...

Pliveme vám do piva. Centrum Málagy zaplavily nenávistné vzkazy turistům

Mezi turisticky oblíbené destinace se dlouhá léta řadí i španělská Málaga. Přístavní město na jihu země láká na...

Kam pro filmy bez Ulož.to? Přinášíme další várku streamovacích služeb do TV

S vhodnou aplikací na vás mohou v televizoru na stisk tlačítka čekat tisíce filmů, seriálů nebo divadelních...