Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Na Ježíška bez Ježíška

Před pár lety dělali v televizi takový malý průzkum. Dotazovali se lidí na ulici, jestli vědí, proč vlastně slavíme Vánoce. Většinou padaly odpovědi typu "Vlastně nevím", "Nemůžu si vzpomenout"... Pár hlasů zmínilo cosi o slunovratu a radosti z toho, že se krátí noc. Odzbrojil mě pán, který sebevědomě prohlásil: "Tak to vím naprosto přesně. To se slaví, protože ukřižovali Krista!" Uf. Těch, kteří věděli, že Vánoce jsou naopak připomenutím Kristova narození, byla hrstka. Navzdory tomu, že "Narodil se Kristus Pán" zní z reproduktorů v hypermarketech snad už od září.

www.ceske-tradice.cz, www.thenativitystory.com

Adventní doba pomalu končí a každoroční vánoční šílenství se stupňuje. Už máte napečeno? Naklizeno? Nakoupené a zabalené dárky? Ne??? Tak honem honem, nebo to nestihnete! Advent má být dobou ztišení, půstu a očekávání. Místo toho v něm vrcholí závody, ke kterým nás prodejci povzbuzují už od začátku podzimu. A zažité stereotypy a imperativy, co všechno musí být hotovo, taky vykonají své. 

Položili jste si někdy otázku, proč to vlastně děláte? Spousta lidí Vánoce nesnáší právě pro ten maraton kolem. Naklidit byt, protože se to patří a co by tomu řekla tchýně, nakoupit hromadu dárků, o které za pár dní už nikdo nebude stát, napéct tuny cukroví a navařit kotle jídla, kterým se pak člověk přecpe, až je mu špatně, a k tomu ty výčitky svědomí, když leze na váhu... A nejhorší jsou ty nervy - z toho, aby všechno klaplo, aby se nikdo s nikým nepohádal, z povinných návštěv rodičů, příbuzných, s kterými se celý rok vidět nemusíme, ale na Vánoce je to zvykem. Není divu, že se leckdo těší, až už proboha bude po svátcích.

Tak proč to všechno? Pro rozzářené dětské oči pod stromečkem (nebo znáte větší vánoční klišé?)? Pro pohádky v televizi? Pro smaženého kapra a vanilkové rohlíčky? Pro pár dnů volna? Pro radost z toho, že se sešla rodina? Pro bruslení na rybníku, návštěvu půlnoční, vzpomínání na vlastní dětství, neurčitou a prchavou slavnostní náladu?

Miluju Vánoce a každý rok se na ně těším (to neznamená, že by mě neštvali Mikuláši v obchodech už koncem září). Taky mívám o adventu parádní honičku - projekty se mi kupí jeden na druhý, do toho vždycky nějaká knížka (k překladu, ne ke čtení)... A k tomu chci stihnout všechno, co u nás v rodině k adventu a Vánocům patří. Vyrábím adventní věnce, vymýšlím a sháním dárky (většinou po internetu, a pak trnu, jestli stihnou dojít), vylepuju na okna vlastnoručně vystřihované anděly a betlémy, peču s dětmi cukroví (abych se pocvičila v pokoře a trpělivosti :-) ), chodím na besídky, pouštím a zpívám koledy, vyrábím vaječný koňak a pomalu ho upíjím, pálím františky a rozsvěcím svíčky, kde se dá...

K mým Vánocům patří deska starých amerických koled, kterou kdysi naši dostali od rodinného přítele a kterou jsem před pár lety horečně sháněla (a sehnala!) na eBay, když si tu původní vzal do parády nejmladší synek, film Láska nebeská - aspoň třikrát a jedině v angličtině, protože miluju hlasy svých oblíbených herců a nesnáším, když při překladu padají vtipy pod stůl, dopisy Ježíškovi (Kubík včera nakreslil devátý) a neochvějná víra dětí, že dárky nosí právě on (když jsem kdysi sondovala u starších synů, jestli už není načase nalít jim čistého vína, uzemnil mě ten mladší odpovědí, že dárky samozřejmě nosí Ježíšek, "protože kde vy byste na to vzali, že jo" - díky, Vojti :-)... A taky rozzářené dětské oči pod stromečkem, smažený kapr a vanilkové rohlíčky, návštěvy rodičů a příbuzných...

To všechno by ale ztrácelo smysl, kdyby za tím nebylo ještě něco. Čekání a radost z toho, že "narodil se Kristus Pán". Nejde o uslzený sentiment a dojetí nad nahým děťátkem v jesličkách, ani o bukolickou scenérii s pastýři a ovečkami. Jde o tajemství. O tichý úžas nad tím, že Bohu na lidech tolik záleží, že se chtěl stát jedním z nich, aby jim byl blíž. O naději, že i když je to Bůh, který většinu času mlčí a na otázky neodpovídá, jednou na ně odpoví. O lásku, jejíž odlesky o Vánocích tušíme a kterou jednou snad poznáme naplno. Kdo věří, tak ví, o čem mluvím. A kdo ne, tomu to žádná slova nevysvětlí.

Přeju vám všem krásné Vánoce. Ať jsou takové, jaké je v hloubi duše chcete. Jestli nesnášíte vánoční úklid, tak neuklízejte. Štědrý den přijde i bez vypraných záclon. A jestli vám dělá dobře naklizený byt, tak vymeťte každé smítko a těšte se z toho, jak se všechno svítí. Jestli nemáte rádi cukroví, tak ho nepečte. Kupte si pár kousků v obchodě nebo si usmažte řízek. A jestli pečete rádi, tak vyzkoušejte pár nových druhů a užívejte si, jak vám krásně voní byt. Jestli vám přijde zbytečné vymýšlet dárky, když stejně už všechno máte, tak kupte kozu nebo hejno slepic, o které se vám bude starat někdo v Africe. Jestli nesnesete tchýni, tak ji nezvěte. A jestli ji snesete, tak ji pozvěte a radujte se, že je snesitelná.

Na Štědrý den si dojděte do kostela se svíčkou pro betlémské světlo (vážně se vozí až z Betléma) a zapalte si s ním svíčky na stromečku. Postůjte chvíli u jesliček a zamyslete se, co a kdo má ve vašem životě hodnotu a místo. Pusťte do svých Vánoc Ježíška, i když na něj nevěříte. Třeba pak budete mít pocit, že ty letošní svátky byly přece jen trochu jiné - hezčí a hlubší.

Pokojné Vánoce vám všem.

 

Autor: Markéta Demlová | úterý 14.12.2010 11:50 | karma článku: 25,82 | přečteno: 1964x
  • Další články autora

Markéta Demlová

Nečekám spasitele

Končíme poslední etapu třetí přímé volby prezidenta v této zemi. Po Zemanových kampaních, o nichž jsme si mysleli, že nic hnusnějšího už přijít nemůže, jsme viděli ještě hlubší dno, které vyvrcholilo ohavnou ruskou provokací.

27.1.2023 v 12:08 | Karma: 25,12 | Přečteno: 631x | Diskuse| Politika

Markéta Demlová

Budu pejskař. Pejskař?!

Milá sestro, jak víš, nikdy jsem nechtěla psa. V dětství jsem přijala názor rodičů, že do panelákového bytu pes nepatří, a na rozdíl od tebe jsem nikdy po pejskovi netoužila natolik,

26.2.2021 v 9:20 | Karma: 23,62 | Přečteno: 871x | Diskuse| Osobní

Markéta Demlová

Krize jako šance

Na Silvestra jsme si přáli, aby nám rok s hezkými dvěma dvacítkami v letopočtu přinesl jen to dobré, teď se nejspíš všichni modlíme, aby už byl konečně za námi. Rok 2020 si na nás přichystal pandemii covid-19, kterou jsme nečekali

28.10.2020 v 13:13 | Karma: 13,04 | Přečteno: 435x | Diskuse| Ostatní

Markéta Demlová

Běhejme bezpečně

Kamarádi běžci, obracím se v prvé řadě na vás, v druhé na všechny, kdo v dnešních dnech vyrážejí do přírody.

18.3.2020 v 11:19 | Karma: 11,98 | Přečteno: 341x | Diskuse| Sport

Markéta Demlová

Jak pracovat z domu, když nejste freelancer

Koronavirová epidemie zavírá podniky a nutí některé firmy, aby své zaměstnance poslaly pracovat z domu. Těm, kteří si s nastalou situací neví rady, přináším pár doporučení, ověřených dvacetiletou praxí překladatelky na volné noze.

17.3.2020 v 15:10 | Karma: 11,31 | Přečteno: 234x | Diskuse| Ostatní
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Rusové hlásí průlom fronty. Ukrajinská minela jim přihrála klíčové město

24. dubna 2024  11:40,  aktualizováno  15:50

Premium Jako „den průlomů“ oslavují ruští vojenští blogeři pondělní události na doněcké frontě, kde se...

Pro mírové rozhovory s Ukrajinou nejsou důvody, řekl Kreml. Jednat odmítá i Kyjev

27. dubna 2024  11:45,  aktualizováno  12:14

V současné době neexistují důvody pro mírové rozhovory mezi Ruskem a Ukrajinou, protože Kyjev...

KOMENTÁŘ: Jako figurky na šachovnici StB. Akce Skaut byla obří past na odboj

27. dubna 2024

Premium Odboj, nebo provokace? Před pětasedmdesáti lety, v dubnu roku 1949, vrcholila u nás akce Skaut,...

Sociální nůžky se rozevírají. Češi chudnou, ač pracují, říká antropoložka

27. dubna 2024

Minimální důstojná mzda pro rok 2023 činila 45 573 korun hrubého, vypočítala Platforma pro...

Precheza dostala novou pokutu za únik oxidu siřičitého, má zaplatit půl milionu

27. dubna 2024  11:27

Přerovská chemička Precheza dostala za únik oxidu siřičitého do ovzduší v říjnu 2014 od České...

  • Počet článků 76
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 7773x
Jako překladatelka denně převádím myšlenky jiných lidí, tak mám občas chuť napsat něco sama. Snad vás moje slova pobaví, dojmou nebo přivedou k zamyšlení.

Seznam rubrik