Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Komu se ještě stýská po socialismu?

Začínáme dvaadvacátý rok od pádu komunismu. Za tu dobu se naše republika etablovala jako demokratický stát s fungující ekonomikou a politickým systémem. Samozřejmě, spousta věcí se nepovedla, spousta věcí nefunguje, jak má, spousta věcí zaslouží kritiku. Neexistuje na téhle zeměkouli stát, kde by byli spokojeni všichni. Nikdy neexistoval a existovat nebude. Jsme jenom lidi.

Ale hlasy kritiků, které se často oprávněně ozývají ze všech stran, nespokojenost a ukřivděnost mnohých vytvářejí ve společnosti pocit, že za socialismu vlastně nebylo tak zle. Všichni měli práci, bydlení, zadarmo doktora, školu... Že se nikam nesmělo? No bóže, když nejezdil nikdo, tak nás nemuselo mrzet, že sedíme doma na zadku. A na ty mandarinky před Vánoci člověk tu frontu taky vystál celkem bez potíží. A tak u Majorů Zemanů, Chlapců a chlapů, Žen za pultem a podobných perel vzpomínáme na dobu, kdy jsme se měli všichni tak nějak stejně. Měli jsme stejná auta, stejné sedačky v obýváku, stejně mizerný výběr v sámošce, stejně směšný plat. Nikdo nikomu nezáviděl, protože neměl co.

Dobře si tu dobu pamatuju. Jsem z generace Husákových dětí. Když přišla revoluce, bylo mi osmnáct. V socialismu jsem prožila dětství a dospívání. Mám spoustu krásných vzpomínek, za které vděčím rodině, přátelům, vedoucím z pionýrského oddílu, kterým byla nějaká ideologie ukradená. Ale čas bych zpátky nevrátila ani na jediný den. TA DOBA BYLA HNUSNÁ!!!

Hnusná. Začalo to už ve školce. Neuměla jsem pořádně nakreslit pejska, zato tank s rudou hvězdou mi šel bravurně. Byla jsem pyšná, když mi ho soudružka učitelka vystavila na nástěnku. Celou základní školu jsem se bála, že bude válka. Slova jako "jaderná hrozba", "závody ve zbrojení" byly heslem dne. Po chodbách visely nástěnky s atomovými hřiby a čísly, kolik jedna jaderná puma zničí domů a zabije dětí a kolik by se za její cenu postavilo škol a nemocnic. Rok co rok jsme si zkoušeli plynové masky a účastnili se pochodových cvičení. A i když na tu buzeraci vzpomínáme s úsměvem a každý má v zásobě nějakou veselou historku, dovedete si představit, jak by vám bylo, kdyby takhle někdo strašil vaše děti dnes?

Uměla jsem slušně zpívat a recitovat, takže se mnou vymetli kdejakou školní oslavu k výročí VŘSR či Vítězného února. Odmítnout? To nepřipadalo v úvahu. Za normalizace už nešlo o život, ale nikdy jste nevěděli, kdo vás kde napráská, na koho si dát pozor. Každá blbost mohla znamenat škraloup na kádrovém posudku, který zavíral cestu ke studiu, slušné práci, důstojnému zacházení. Režim nutil člověka skrývat myšlenky, přesvědčení, víru. Rodiče trestal na dětech, aby se lidi víc báli.

Fronty se stály nejen na mandarinky a nejen o Vánocích. I když na Vánoce to bylo největší maso. Jako děti jsme šly rovnou ze školy s aktovkami na zádech stoupnout si do fronty - i když jsme neměly ponětí, na co. Když se maminky vrátily z práce, vystřídaly nás. Nikdy nevěděly, co dostanou a jestli na ně vůbec vyjde řada. Smlouvaly se zelinářem, aby jim místo tří banánů dal čtyři, vždyť děti mají dvě. Na nábytek byly pořadníky a člověk dopředu netušil, co mu přivezou. Když do prodejny Kovomatu v Ledči, kde máme chalupu, měli přivézt ledničky, lidi nocovali před krámem ve spacáku.

Ideologická masáž a buzerace byly všudypřítomné. Lidi na sebe byli neurvalí, kdo měl nějakou moc nad druhými (i kdyby šlo o prodavačku, která rozhodne, jestli ta játra zpod pultu vyndá nebo ne), choval se povýšeně a sprostě. Kdyby s vámi dneska mluvil lékař tak, jako v Nemocnici na kraji města milovaný doktor Štrosmajer, budete si na něj právem stěžovat.

Úplatky byly běžné na všech úrovních života - od kafe pro sestřičku až po desetitisícové "tlačenky" různým komisím. Podle hesla "Kdo nekrade, okrádá rodinu", si lidi bez výčitek brali z eráru, co šlo, ale pracovat na něj se jim nechtělo. Nic pořádně nefungovalo, všude vládnul šlendrián a lajdáctví.

Jen si vzpomeňte, jak se nám všem ulevilo, když to nakonec prasklo. Jaká zavládla euforie, jak rychle a ochotně jsme tu tíhu ze sebe shazovali. Byla to nádhera a budu nadosmrti vděčná, že jsem tu dobu mohla prožít.

A i když jsme měli růžové brýle, které nám rychle spadly, zaplaťpánbůh za to, jak dneska žijeme. Protože navzdory všem průšvihům, korupci, zločinům, krizi a kdovíčemu ještě se máme hrozně dobře. Mnohem líp, než jsme se měli před dvaadvaceti lety. A kdo tvrdí opak, je buď hlupák, nebo trpí ztrátou paměti.

 

Autor: Markéta Demlová | čtvrtek 18.11.2010 11:59 | karma článku: 47,66 | přečteno: 20100x
  • Další články autora

Markéta Demlová

Nečekám spasitele

Končíme poslední etapu třetí přímé volby prezidenta v této zemi. Po Zemanových kampaních, o nichž jsme si mysleli, že nic hnusnějšího už přijít nemůže, jsme viděli ještě hlubší dno, které vyvrcholilo ohavnou ruskou provokací.

27.1.2023 v 12:08 | Karma: 25,12 | Přečteno: 631x | Diskuse| Politika

Markéta Demlová

Budu pejskař. Pejskař?!

Milá sestro, jak víš, nikdy jsem nechtěla psa. V dětství jsem přijala názor rodičů, že do panelákového bytu pes nepatří, a na rozdíl od tebe jsem nikdy po pejskovi netoužila natolik,

26.2.2021 v 9:20 | Karma: 23,62 | Přečteno: 871x | Diskuse| Osobní

Markéta Demlová

Krize jako šance

Na Silvestra jsme si přáli, aby nám rok s hezkými dvěma dvacítkami v letopočtu přinesl jen to dobré, teď se nejspíš všichni modlíme, aby už byl konečně za námi. Rok 2020 si na nás přichystal pandemii covid-19, kterou jsme nečekali

28.10.2020 v 13:13 | Karma: 13,04 | Přečteno: 435x | Diskuse| Ostatní

Markéta Demlová

Běhejme bezpečně

Kamarádi běžci, obracím se v prvé řadě na vás, v druhé na všechny, kdo v dnešních dnech vyrážejí do přírody.

18.3.2020 v 11:19 | Karma: 11,98 | Přečteno: 341x | Diskuse| Sport

Markéta Demlová

Jak pracovat z domu, když nejste freelancer

Koronavirová epidemie zavírá podniky a nutí některé firmy, aby své zaměstnance poslaly pracovat z domu. Těm, kteří si s nastalou situací neví rady, přináším pár doporučení, ověřených dvacetiletou praxí překladatelky na volné noze.

17.3.2020 v 15:10 | Karma: 11,31 | Přečteno: 234x | Diskuse| Ostatní
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Rusové hlásí průlom fronty. Ukrajinská minela jim přihrála klíčové město

24. dubna 2024  11:40,  aktualizováno  15:50

Premium Jako „den průlomů“ oslavují ruští vojenští blogeři pondělní události na doněcké frontě, kde se...

V Česku přibývá nakažených malárií, nemoc si lidé vozí z dovolené

27. dubna 2024  7:29

Po útlumu v době covidu-19 opět roste počet Čechů, kteří se v zahraničí nakazili malárií. Loni jich...

Izrael zaslal Hamásu reakci na postoj k ukončení války, hnutí žádalo příměří

27. dubna 2024  7:07

Palestinské hnutí Hamás uvedlo, že v sobotu dostalo od Izraele oficiální odpověď, která se týká...

Má přejít česká ekonomika na válečný režim? Doba míru je pryč, říká Pojar

27. dubna 2024

Vysíláme Britský premiér Rishi Sunak nedávno oznámil, že jeho vláda uvede zbrojní průmysl do válečného...

Každý druhý učitel v Německu zažívá ve třídách násilí. Brutalita na školách roste

27. dubna 2024

Premium Německý učitel se stává docela riskantní profesí. Násilí se stává stále běžnější částí vyučování a...

Samoživitelka skončila v nemocnici a čtvrt roku nemohla pracovat
Samoživitelka skončila v nemocnici a čtvrt roku nemohla pracovat

Téměř deset miliard korun – tolik jen za loňský rok poslaly pojišťovny lidem za úrazy, závažná onemocnění či úmrtí. Životní pojištění pomohlo za...

  • Počet článků 76
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 7773x
Jako překladatelka denně převádím myšlenky jiných lidí, tak mám občas chuť napsat něco sama. Snad vás moje slova pobaví, dojmou nebo přivedou k zamyšlení.

Seznam rubrik