Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Aspoň tu madurídu aby kluk udělal, pane profesore...

Tak máme (respektive letošní maturanti mají) za sebou generálku na státní maturity, a zavládlo všeobecné zděšení. Výsledky jsou tristní, studenti vyjevení, kantoři otrávení, rodiče rozzlobení, prezident znechucený. Po dvaceti letech od revoluce si ministr kasá rukávy na to, že se svým sborem moudrých hlav bude definovat, co vlastně mají žáci a studenti na konci studia umět. Průšvih s generálkou obrátil k resortu školství pozornost veřejnosti. Konečně. Maturity jsou totiž jen špička ledovce.

Nehodlám provádět obecný rozbor situace v českém školství a nevím, jak by naši studenti dopadli ve srovnání se studenty z jiných zemí. Chci jen napsat, jak celou věc vnímám jako matka dvou gymnazistů. Oba studují osmileté gymnázium, největší a nejznámější v kraji.

Když jsem na něm sama před dvaceti lety maturovala, mělo pověst náročné a prestižní školy, jejíž absolventi mají vynikající úspěšnost u přijímacích zkoušek. Jméno našeho "ústavu" dobře znali členové přijímacích komisí všech tehdejších vysokých škol a maturita "za čtyři" z tohoto gymnázia byla zárukou kvality.

Byla proto jasná volba, že naši kluci po páté třídě půjdou studovat právě sem. Byla jsem zvědavá, co všechno se za čtrnáct let od sametu změnilo, jaké nové možnosti se dětem nabídnou. Doufala jsem, že v době internetu odpadne biflování encyklopedických znalostí, že jazyky budou učit zcestovalí učitelé znalí nových (aspoň v zemích za bývalou železnou oponou) komunikativních metod, že studenti budou jezdit na výměnné jazykové pobyty (naše třída byla ve druháku ve Francii a byl to pro nás neskutečný zážitek)...

Realita byla malinko jiná. Učebnice dějepisu pro 1. ročník byla z roku 1990 a kromě těch největších marxistických nehorázností v ní byly stejné tendenční žvásty, jakými nás krmili za totáče. Po dětech se stále vyžadují hlavně encyklopedické znalosti, o interaktivní výuce si většinou můžou nechat zdát. Kluci za šest, resp. pět let nebyli na jediném jazykovém pobytu, škola pouze ve spolupráci s cestovní kanceláří každoročně pořádá poznávací zájezd do Anglie - tam na zdokonalování angličtiny ale moc prostoru není. Pravda, letos se uskutečnil výměnný zájezd do Francie - pro angličtináře. Kdo zná přístup Francouzů k cizím jazykům, možná se nad tou ironií pousměje. Z informatiky moji pařani (ano, přiznávám, tráví hodiny a hodiny pařbou, ale kromě toho programují, ovládají nejrůznější programy, používají všemožné aplikace, přídavný hardware a jsou v tom fakt dobří) tu a tam přinesou trojku i čtyřku, protože zadání splnili jinak, než jak to uměla paní učitelka...

Škola si stále drží velmi vysoké procento úspěšnosti absolventů u přijímacích zkoušek, ale já mám smutný pocit, že mrhá potenciálem, který má. Neučí děti myslet, samostatně uvažovat, vyhledávat a zpracovávat informace, kreativně pracovat. Rozhodně ne dostatečně. U některých kantorů jako by pořád platilo heslo "Kdo umí, ten to dělá, kdo neumí, ten to učí." Studenti odcházejí na vysoké školy v podstatě nepřipravení. Až tam pak za pochodu zjišťují, jak se píše esej, jak se dělá pořádná rešerše, jak pracovat s informacemi.

Obávám se, že na většině škol je situace podobná. Není proto divu, že se generálka na maturitu moc nepovedla. Sama jsem si z profesního zájmu vyzkoušela těžší verzi didaktického testu z češtiny. Netvrdím, že je dokonalý. Z poloviny se věnuje mluvnici, z poloviny literatuře. Literární historie tvoří páteř zkoušek ústních, takže znalost jmen konkrétních spisovatelů v písemné části studenti prokazovali jen jednou (proč však dostali přednost ruští futuristé například před francouzským modernismem nebo anglickým dramatem, to netuším, ostatně drama je v písemce pominuto úplně). Ale zaradovala jsem se, když jsem zjistila, že téměř třetina otázek vyžaduje aktivní pochopení textu, práci s informací, schopnost "jazykově" uvažovat. Konečně snad někdo pochopil, co je důležité.

Podle výsledků se zdá, že na tohle studenti připraveni nejsou. Nevím, jestli už na ministerstvu zasedly komise a začaly přepracovávat osnovy, ale podle mě by nastavené zrcadlo maturitní generálky skutečně mělo sloužit jako odrazový můstek pro hlubší změny v českém školství. Jinak budou v následujících letech tisíce rodičů škemrat u sboroven: "Pane profesore, von to doma tak krásně uměl, aspoň tu madurídu aby udělal..." 

Autor: Markéta Demlová | úterý 2.11.2010 12:03 | karma článku: 31,16 | přečteno: 2880x
  • Další články autora

Markéta Demlová

Nečekám spasitele

Končíme poslední etapu třetí přímé volby prezidenta v této zemi. Po Zemanových kampaních, o nichž jsme si mysleli, že nic hnusnějšího už přijít nemůže, jsme viděli ještě hlubší dno, které vyvrcholilo ohavnou ruskou provokací.

27.1.2023 v 12:08 | Karma: 25,12 | Přečteno: 631x | Diskuse| Politika

Markéta Demlová

Budu pejskař. Pejskař?!

Milá sestro, jak víš, nikdy jsem nechtěla psa. V dětství jsem přijala názor rodičů, že do panelákového bytu pes nepatří, a na rozdíl od tebe jsem nikdy po pejskovi netoužila natolik,

26.2.2021 v 9:20 | Karma: 23,62 | Přečteno: 871x | Diskuse| Osobní

Markéta Demlová

Krize jako šance

Na Silvestra jsme si přáli, aby nám rok s hezkými dvěma dvacítkami v letopočtu přinesl jen to dobré, teď se nejspíš všichni modlíme, aby už byl konečně za námi. Rok 2020 si na nás přichystal pandemii covid-19, kterou jsme nečekali

28.10.2020 v 13:13 | Karma: 13,04 | Přečteno: 435x | Diskuse| Ostatní

Markéta Demlová

Běhejme bezpečně

Kamarádi běžci, obracím se v prvé řadě na vás, v druhé na všechny, kdo v dnešních dnech vyrážejí do přírody.

18.3.2020 v 11:19 | Karma: 11,98 | Přečteno: 341x | Diskuse| Sport

Markéta Demlová

Jak pracovat z domu, když nejste freelancer

Koronavirová epidemie zavírá podniky a nutí některé firmy, aby své zaměstnance poslaly pracovat z domu. Těm, kteří si s nastalou situací neví rady, přináším pár doporučení, ověřených dvacetiletou praxí překladatelky na volné noze.

17.3.2020 v 15:10 | Karma: 11,31 | Přečteno: 234x | Diskuse| Ostatní
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Rusové hlásí průlom fronty. Ukrajinská minela jim přihrála klíčové město

24. dubna 2024  11:40,  aktualizováno  15:50

Premium Jako „den průlomů“ oslavují ruští vojenští blogeři pondělní události na doněcké frontě, kde se...

Neapol zasáhlo zemětřesení o síle 3,9. Ohnisko se nacházelo na svahu sopky Vesuv

27. dubna 2024  9:52

Oblast kolem sopky Vesuv nedaleko jihoitalské Neapole v sobotu ráno zasáhlo zemětřesení o síle 3,9....

Veřejnoprávní média by neměla mít zisk z reklamy, zní z Asociace komerčních televizí

27. dubna 2024  9:41

Mediální manažerka Klára Brachtlová už rok stojí v čele Asociace komerčních televizí (AKTV). Tu...

Bystroň tvrdí, že balíčky od Ruska nedostal. Stěžuje si, že se stal obětí kampaně

27. dubna 2024  9:12,  aktualizováno  9:25

Poslanec Alternativy pro Německo (AfD) Petr Bystroň se ohradil proti článku magazínu Der Spiegel,...

Kanada přispěje české iniciativě na dělostřeleckou munici. Přidá i na drony

27. dubna 2024  8:55

Kanada poskytne další peníze na ukrajinskou výrobu dronů a na českou iniciativu, jejímž cílem je...

  • Počet článků 76
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 7773x
Jako překladatelka denně převádím myšlenky jiných lidí, tak mám občas chuť napsat něco sama. Snad vás moje slova pobaví, dojmou nebo přivedou k zamyšlení.

Seznam rubrik